Hypotheekverstrekking is sinds 2007 lastiger geworden. De eerste financiƫle crisis kwam op dat moment tot uiting. Ineens bleek dat de bomen toch niet tot in de hemel groeiden en dat er wel degelijk een risico aan hypotheekverstrekking was verbonden. De val van Lehman Brothers heeft Nederland wakker geschud en zorgt ervoor dat onder leiding van Nout Wellink de duimschroeven zijn aangedraaid. Wat Wellink zich daarbij niet heeft gerealiseerd is dat het fundingmechanisme van hypotheekportefeuilles bij geldverstrekkers volledig de nek om werd gedraaid.

 

Vooral de hoeveelheid uit te lenen hypotheekgeld werd minder. Dit resulteerde in een situatie waar banken niet meer durfden uit te lenen. De Nederlandsche Bank deed moeilijk, regels werden van de ene op de andere aangescherpt en de consument - die er weinig van begreep - werd hier de dupe van.

 

Ondernemers, freelancers, uitzendkrachten en mensen met een BKR verleden zijn de dupe van deze actie van DNB. Het waren namelijk niet de banken die niet meer wilden, het is DNB geweest die de fundingregels heeft aangescherpt.

 

De crisis die ontstond heeft nog steeds zichtbare schade aan de woningmarkt met zich meegebracht. Weer een smetje op het blazoen van Balkenende IV, waar maar weinig Nederlanders echt bij stil staan.

 

De crisis zorgde er voor dat banken critischer gingen kijken naar hypotheekverstrekking. Een makkelijke prooi zijn de consumenten die een wat lastigere werkkring hebben; ondernemers, freelancers, uitzendkrachten, BKR klanten, maar ook mensen die in ploegendienst werkzaam waren. Ineens werd alles lastiger en vroeg de bank moeilijke en lastige aanvullende zekerheden.

 

Voor ondernemers en de grote groep ZZP' ers is dit geen makkelijk en rooskleurig verhaal. Hoewel de ondernemer vaak dondersgoed weet hoe zijn bedrijf in elkaar steekt, waar de plus- en minpunten zitten is dit voor de hypotheekbank of de financieel adviseur vaak lastig te begrijpen.

 

De hypotheekadviseur heeft jarenlang in een soort luilekkerland geleefd waar hypotheken gemakkelijk werden geaccepteerd. Lastige vragen werden voorkomen en slechts een BKR codering kon roet in het eten gooien. De crisis heeft veel daaraan verandert.

 

Ondernemers moeten minimaal jaarcijfers inleveren over de afgelopen drie jaar. Daarnaast moeten zij er alles aan doen om aan te tonen dat ze kredietwaardig zijn en dat het bestaansrecht van de onderneming is gewaarborgd. Vooral deze laatste punten vragen om de nodige creativiteit van uw hypotheekadviseur. Wanneer u als ondernemer dus een hypotheek aan wilt vragen, zorg dan dat u een deskundig, ervaren een ondernemersadviseur in de hand neemt. Dit is momenteel vrijwel de enige manier om een hypotheek in orde te krijgen.