U kunt voor een hypotheekadviesgesprek een afspraak maken met uw eigen bank, maar er zijn ook hypotheekadvieskantoren die niet aan één geldverstrekker gebonden zijn. Deze onafhankelijke partijen kunnen zaken doen met verschillende geldverstrekkers. De hypotheekadviseur zal een profielschets van u maken. Hierin staat uw financiële situatie beschreven samen met uw toekomstplannen. Op basis van dit profiel wordt een passende aanbieding gezocht.

 

De volgende stap is het aanvragen van een hypotheekofferte. Wanneer u een onafhankelijke hypotheekadviseur raadpleegt kan dit bij verschillende geldverstrekkers. In de hypotheekofferte staan de hypotheekvorm en de voorwaarden beschreven. Gaat u hiermee akkoord, dan moet u deze ondertekenen en terugsturen. Een hypotheekofferte heeft een beperkte geldigheidsduur dus zorg dat u de offerte op tijd ondertekent en opstuurt.

 

De geldverstrekker zal voor het afsluiten van een hypotheek de nodige bewijsstukken willen zien. Denk aan een arbeidscontract, loonstroken en een werkgeversverklaring. Pas wanneer de stukken worden goedgekeurd kan er een hypotheekakte worden opgesteld. Deze moet worden ondertekend bij de notaris.

 

Het afsluiten van een hypotheek brengt naast maandelijkse lasten ook eenmalige kosten met zich mee. Dit zijn de kosten koper. Denk daarbij aan makelaarskosten, kosten Nationale Hypotheekgarantie, kosten voor een bankgarantie, taxatiekosten, advieskosten, overdrachtsbelasting en afsluitkosten.