De maximale hypotheek kan bij benadering geschat worden. Om de exacte maximale hypotheek te berekenen dienen gegevens zoals het inkomen, de executiewaarde van de woning en de eventuele verbouwingskosten bekend te zijn. De executiewaarde van de woning kan alleen door een register makelaar taxateur (RMT) worden bepaald. Deze taxateur maakt een taxatierapport op waarin de vrije verkoopwaarde en de executiewaarde wordt aangegeven. Het taxatierapport geldt als maatstaf bij het bepalen van de uiteindelijke waarde van de woning.

 

 

Hypotheek

De maximale hypotheek is vaak een combinatie tussen wat men wil betalen, wat men kan betalen en wat de aankoopprijs van de woning is. De keuze van de juiste hypotheek bepaald voor een groot gedeelte wat de maandlast van de hypotheek gaat worden. De keuze tussen een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek kan een groot verschil in maandelijkse kosten betekenen. Voorlichting met betrekking tot de juiste hypotheek is vaak beperkt, het is daarom zaak goed voor te bereiden en met meerdere hypotheekadviseurs de dialoog aan te gaan.

 

 

Maximale hypotheek

Een maximale hypotheek is lange tijd datgene geweest wat de koper op de woningmarkt bewoog. Nu na verloop van tijd blijkt dat de woningprijzen niet meer zo sterk stijgen als wat in het verleden gebeurde, kom ook de maximale hypotheek en de aflossingsvariant op de maximale hypotheek onder druk te staan.

 

 

Geld lenen kost geld

Een maximale hypotheek heeft als nadeel dat op de top van het inkomen en de top van de waarde van de woning geleend wordt. Geld lenen kost geld en hoewel de hypotheekrenteaftrek een verlaging in de maandlast met zich meebrengt zorgt de maximale hypotheek er wel voor dat een groot deel van het inkomen wegvloeit naar de maandkosten.