De lijfrentehypotheek is een bekende vorm van hypotheken. In dit artikel vertellen we je meer over deze hypotheekvorm, die gekoppeld is aan een lijfrenteverzekering.

 

 

Veel keuze

Wie zoekt naar een hypotheek om een huis van te kunnen financieren zal op internet meer dan genoeg informatie kunnen vinden. Heel veel verschillende websites bieden je online een overzicht van allerlei vormen van hypotheken en leningen, waarmee een huis gefinancierd kan worden. Ook online of in kranten en magazines adverteren banken en hypotheekverstrekkers met hun hypotheken en financiële producten en diensten. Tussen hypotheekverstrekkers en banken is altijd een concurrentie gaande, want heel veel mensen nemen een hypotheek.

 

 

Lijfrente en hypotheek

Zoals de naam van de lijfrentehypotheek waarschijnlijk al doet vermoeden gaat deze hypotheek samen met de lijfrenteverzekering. Deze lijfrenteverzekering is een onderdeel van de levensverzekeringen en zorgt ervoor dat het benodigde bedrag wordt gespaard aan de hand van premies. Bij de start van de hypotheek zullen hier duidelijke afspraken over worden gemaakt, zodat je van tevoren weet wat je van de hypotheek kunt verwachten. Onder andere wordt het bedrag vastgelegd dat je iedere maand zult moeten betalen aan premie, behalve het bedrag dat iedere maand moet worden betaald aan rente. In de jaren die gaan volgen zul je de lijfrente opbouwen, zodat je aan het eind van de looptijd periodiek kunt gaan aflossen.

 

 

Fiscaal voordeel

Opvallend punt aan de lijfrentehypotheek is dat voornamelijk mensen met een pensioentekort een lijfrentehypotheek af hebben gesloten. De reden daarvoor is niet zo vreemd, want je betaalt zowel premie voor de lijfrente als rente over het geleende hypotheekbedrag. Maandelijks wordt dit betaald en je zit aan deze kosten vast tot aan het eind van de looptijd van de hypotheek. Je hebt wel een groot fiscaal voordeel bij de hypotheek, want de rente mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat is natuurlijk voor iedereen erg voordelig, maar mensen die een pensioentekort hebben mogen de premies ook nog eens aftrekken van de belasting.

 

 

Voordelen en nadelen

De voordelen en nadelen bij deze hypotheek hebben veel met elkaar te maken. Hoewel je de rente en premie van de belasting af kunt trekken, zul je tijdens het uitkeren van de lijfrente juist moeten gaan betalen. Je zult dan namelijk iedere maand een groot bedrag gaan krijgen, waarover je dan ook weer inkomstenbelasting zult moeten betalen. Toch heb je bij deze hypotheek wel het fiscale voordeel de hele looptijd van de hypotheek, een periode van zo’n dertig jaar. Een bijkomend voordeel van deze hypotheek is dat je van tevoren weet waar de hypotheek naar toe zal gaan en wat je ervan mag verwachten.

 

 

Advies

Aan de hand van dit artikel heb je kennis genomen van de lijfrentehypotheek, een bekende hypotheekvorm die veelvuldig wordt afgesloten. Als je de nadelen en voordelen van de hypotheek met elkaar vergelijkt weet je waarschijnlijk zelf het best of de hypotheek al dan niet geschikt is voor jou. Als je nog meer informatie wilt, dan kun je het beste een gesprek aangaan met een bank of hypotheekverstrekker. Daar kunnen experts je nog veel meer vertellen over de hypotheekvorm en je bovendien goed begeleiden in het afsluiten ervan. Maar natuurlijk kun je ook zelf informatie vergaren over de hypotheek door online te zoeken naar de lijfrentehypotheek.