Bij het aanvragen van een hypotheekofferte hoort een hypotheekgesprek

Wanneer u een leuke koopwoning op het oog heeft is het maar de vraag wat u bij de diverse geldverstrekkers kunt lenen. Hier kunt u duidelijkheid over krijgen bij het gesprek met een hypotheekadviseur. Deze zal in een zogenaamd hypotheekgesprek uw financiële situatie en uw toekomstplannen met u bespreken. Aan de hand van dit gesprek worden een aantal geldverstrekkers gekozen die interessant voor u kunnen zijn.

 

Het hypotheekgesprek kan voor veel mensen overkomen als een verplicht nummer maar is zeer belangrijk om uw financiële welzijn voor nu en in de toekomst te bepalen. Want wat als we te maken hebben met een jong stel waarvan beiden werken, die op zoek zijn naar een aantrekkelijke hypotheek? In dat geval kan een hypotheekadviseur er zomaar vanuit gaan dat beiden blijven werken, maar het is zeer reëel dat er in een dergelijk geval ook sprake is van een kinderwens. Dit betekent dat zij minder gaat werken en dat er dus ook minder inkomsten zijn.

 

Ook worden in een goed hypotheekgesprek de onverhoopte situaties van arbeidsongeschiktheid en zelfs het risico op overlijden besproken. Stel u koopt met uw partner een huis en één van u wordt arbeidsongeschikt of komt te overlijden. Wat gaat er dan met het huis gebeuren? Gaan jullie je hier tegen verzekeren? Ook wanneer u kinderen heeft en u komt te overlijden zou het afhankelijk van uw testament zomaar kunnen dat zij nu de restschuld moeten dragen. Het is niet leuk om hier over na te denken, maar u kunt dergelijke risico's ook niet negeren. Laat het hypotheekgesprek het moment zijn om hierover te beslissen.

 

 

Een hypotheekofferte aanvragen

Wanneer de hypotheekadviseur al uw mogelijkheden, voorkeuren en toekomstplannen heeft verwerkt in een profiel gaat het proces van het aanvragen van de hypotheekofferte pas echt in werking. Afhankelijk van wat uw mogelijkheden zijn wordt nu een lijst van interessante geldverstrekkers opgesteld samen met een lijst van voordelen en nadelen van de hypotheekaanbiedingen die deze geldverstrekkers kunnen doen. Nadat u in het hypotheekgesprek een keuze voor een geldverstrekker heeft gemaakt zal de hypotheekadviseur bij deze geldverstrekker een hypotheekofferte aanvragen.

 

De geldigheidsduur van een hypotheekofferte ligt tussen de tien dagen en drie maanden. Dit kan per geldverstrekker verschillen. Bij een hypotheekofferte zitten vaak voorwaarden die de geldverstrekker stelt. Meestal dient u hiervoor documenten en bewijsstukken te hebben. Zorg dat u deze al voorhanden heeft voordat u contact opneemt met de hypotheekadviseur. Nadat de geldigheidsduur van de hypotheekofferte is verlopen zult u een nieuwe hypotheekofferte moeten aanvragen. Deze korte geldigheidsduur heeft deels te maken met het feit dat de hypotheekrente niet steeds hetzelfde is. Een geldverstrekker zal dus nooit een bepaalde hypotheek tot het einde der tijden kunnen aanbieden.