Nadat u heeft besloten om een woning te kopen zult u een ruwe schatting moeten hebben van uw maximale leencapaciteit. Vaak is deze via websites van diverse banken wel te berekenen. Een ruwe schatting zegt echter niets over uw reële situatie en de mogelijkheden die u daarbinnen heeft. Het is immers altijd maar afwachten of een geldverstrekker ook daadwerkelijk de hypothecaire geldlening kan bieden die nodig is om uw droomhuis te kopen. Om die reden zult u het proces van de hypotheekberekening via een persoonlijk gesprek met de hypotheekadviseur moeten starten.

 

 

Het hypotheekgesprek

In een hypotheekgesprek praat u met de hypotheekadviseur over uw situatie. Dit gesprek gaat niet alleen maar over wat er op uw bankrekening staat en wat er maandelijks binnenkomt aan inkomsten. In dit gesprek wordt er gekeken naar het grotere plaatje. Wat gaat er gebeuren met de woning en de hypotheek wanneer u arbeidsongeschikt raakt? Heeft u kinderen die met de restschuld blijven zitten wanneer u komt te overlijden? Allemaal dingen waar een mens normaal gesproken liever niet over nadenkt, maar die uiteindelijk toch op uw bordje komen wanneer u een hypotheekberekening wilt laten doen. U hoeft dan ook niet raar op te kijken wanneer er aan een hypotheekofferte allerlei voorwaarden worden gesteld over zaken waar u normaal gesproken wellicht niet bij nadacht, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering.

 

Wanneer uw wensen en situatie kenbaar is bij de hypotheekadviseur dan zal hij bij de verschillende geldverstrekkers een hypotheekberekening aanvragen.

 

 

Een hypotheekberekening aanvragen

De hypotheekberekening wordt bij de geldverstrekker gedaan en deze stuurt vervolgens een hypotheekofferte. Deze hypotheekofferte is meestal maar een beperkte tijd geldig. Wanneer u dus na de geldigheidsduur de hypotheekaanbieding wilt accepteren, dan zult u de hypotheekberekening opnieuw moeten aanvragen. Het is dan maar de vraag of u hetzelfde bedrag kunt lenen tegen dezelfde rente. Deze rentes veranderen immers en worden pas vast gezet wanneer u de hypotheekofferte ondertekent.