De keuzemogelijkheden voor een hypotheek zijn voor een ZZP'er net even iets beperkter dan voor geldleners die een vaste baan hebben. De ZZP'er werkt namelijk vanuit een eenmanszaak en is zodoende met zijn privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. De meeste geldverstrekkers willen daarom zeker weten dat een ZZP'er voldoende kapitaalkrachtig is en daarom is de bewijslast voor de ZZP'er groot. Hij zal namelijk aan de geldverstrekker moeten aantonen dat hij de hypotheeklasten ook in de toekomst op tijd kan blijven betalen.

 

Hypotheekbanken willen zien hoe de ZZP'er het doet. Zij willen weten of het bedrijf blijft draaien en of de ZZP'er volgens een structuur werkt. Zo kunnen zij eventuele risico's in de toekomst inschatten. Blijkt de ZZP'er bijvoorbeeld heel erg korte termijn te werken en steeds op zoek te moeten naar een nieuwe klus, dan kan de hypotheekbank de kans groot achten dat er een tijd geen inkomsten zijn (en dus worden hypotheeklasten niet betaald) en ervoor kiezen om geen financiering te doen.

 

Wanneer er een BKR registratie aanwezig is kan de geldverstrekker helemaal wantrouwend worden. Zij zullen het als een risico noteren. Het helpt wanneer de zaken goed draaien en wanneer de ZZP'er dit ook kan aantonen, door bijvoorbeeld bewijsstukken te tonen van de inkomsten van de afgelopen jaren. Het vertrouwen van de geldverstrekker moet gewonnen worden.