Een hypotheek die u een paar jaar geleden heeft afgesloten die toen nog aantrekkelijk voor u was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Uw hypotheek oversluiten kan een serieuze optie worden wanneer de hypotheek niet meer voldoet aan uw wensen of wanneer de rentetarieven voordelig zijn. U moet bij het oversluiten van de hypotheek met enkele kosten rekening houden. Zo zijn er in eerste instantie de notariskosten. Verder moet u rekening houden met afsluitprovisie en zal er in veel gevallen ook van taxatiekosten sprake zijn. Wanneer u het contract van uw oude hypotheek openbreekt bestaat ook de kans dat u boeterente moet betalen.

 

Het heeft geen zin om een hypotheek over te sluiten als de totale lasten veel meer zullen zijn. U kunt nu dolblij zijn met minder netto maandlasten, maar als de totaalsom van het geld dat u kwijt bent aan hypotheek uiteindelijk veel meer is, kunt u toch maar beter nu die hogere maandlasten betalen. Want over een aantal jaar heeft u netto minder betaald. Let bij het oversluiten van een hypotheek dus niet alleen op de maandlasten, maar altijd op het totaal te betalen bedrag ten opzichte van het nu toch te betalen totaalbedrag van uw huidige hypotheek.

 

Een hypotheekadviseur van een andere maatschappij of bank zal altijd in pracht en praal vertellen over hun hypotheekaanbieding. Maar of u er daadwerkelijk voordeel van heeft is altijd maar afwachten. Vraag daarom altijd in keiharde getallen en berekeningen wat uw totaalkosten zullen zijn wanneer u de hypotheek zou oversluiten. Die moeten altijd minder zijn dan wat u nu nog aan hypotheek moet betalen. Anders zult u er niets mee opschieten en zult u tevens op extra kosten gejaagd worden.