Het Nederlands hypotheekrecht kan verschillen van het buitenlands hypotheekrecht. Voorwaarden en mogelijkheden die in Nederland van toepassing zijn hoeven niet per definitie in andere landen ook te kunnen. Een van de achterliggende factoren bij het hypotheekrecht is de mogelijkheid het onderpand in geval van wanbetaling op te eisen. Om die reden verlangen Nederlandse hypotheekbanken voor buitenlands vastgoed vaak extra zekerheden of borgstellingen en financieren deze Nederlandse hypotheekbanken over het algemeen slecht een deel van het Belgisch vastgoed.

 

Een ander verschil tussen de Belgische en de Nederlandse hypotheken markt heeft betrekking op de juridische looptijd van een hypothecaire geldlening. In Nederland is over het algemeen sprake van een juridische looptijd van een hypotheek van dertig jaar, waar in België twintig jaar gebruikelijk is. Nederland kent een aantal verschillende hypotheekvormen, in België is dit aantal beperkt.

 

 

België hypotheek

Een aantal Nederlandse geldverstrekkers biedt de mogelijkheid tot het afsluiten van een België hypotheek. Deze België Hypotheek is vaak gebaseerd op een gedeeltelijke financiering op basis van het Belgisch onderpand en een gedeeltelijke financiering op basis van de overwaarde van het Nederlands vastgoed. Beide panden worden meestal in onderpand bij de hypotheekbank gegeven zodat het risico voor de bank minimaal is.

 

 

Hypotheekrente

Hypotheekrente voor een Hypotheek in België kan per geldverstrekker verschillen. Wanneer gekozen wordt voor een hypotheek naar Nederlands recht waarbij waarschijnlijk de overwaarde van de huidige hypotheek wordt opgenomen gelden de standaard tarieven voor een eerste of tweede hypotheek en is de hypotheekrente niet aftrekbaar in box 1. Wanneer de geldverstrekker een combinatie maakt tussen een hypotheek op de overwaarde van het Nederlands vastgoed en een hypotheek op het Belgisch vastgoed kan de rente voor het Belgisch vastgoed hoger zijn door het verschil in de mogelijkheden van verhaal.

 

 

Maatwerk

Omdat de België hypotheek en de hypotheek in België andere voorwaarden en mogelijkheden kent, zal sprake zijn van maatwerkoplossingen. Een maatwerk hypotheek kan worden afgesloten bij een specialist op het gebied van buitenland hypotheken.