De hypotheek die consumenten afsluiten is gebaseerd op een combinatie van factoren. Zo wordt eerst bekeken of het inkomen voldoende dekking biedt voor de hoogte van de lening. Het is immers niet de bedoeling dat de consument door hypotheek afsluiten financieel in de problemen terecht komt. Om eventuele financiële problemen te voorkomen is hypotheekadvies gebonden aan strenge vereisten en strakke voorwaarden. Voor het afsluiten van een hypotheek kan de consument terecht bij een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur werkt bij een bank of tussenpersoon waar hij zich bezighoudt met alle zaken die betrekking hebben op kredietverlening voor consumenten die een woning hebben aangekocht of een nieuwe hypotheek op deze woning willen afsluiten.

 

 

Tussenpersoon

Wanneer de consument een keuze moet maken tussen een bank of een tussenpersoon kan de mate waarin verschillende geldverstrekkers worden aangeboden en vergeleken kunnen worden hierin leidend zijn. Een tussenpersoon in financiële producten werkt vaak voor verschillende geldverstrekkers. Dit zorgt er voor dat voorwaarden, kosten en rentestanden van de verschillende aanbieders met elkaar vergeleken kunnen worden. De tussenpersoon verkoopt niet alleen hypotheekproducten, hij geeft ook advies over het gehele hypotheek traject. De tussenpersoon is meer afhankelijk van de verkoop van zijn producten zodat hij vaak een stapje extra zet. Daar waar de hypotheekadviseur bij een bank over het algemeen alleen tijdens de openingstijden van de bank, op locatie van de bank zijn afspraken maakt, kan de tussenpersoon ook ’s avonds, in het weekend en bij de klant thuis een afspraak maken.

 

 

Hypotheekrente

Voor een hypotheek moet tijdens de looptijd hypotheekrente worden betaald. Deze hypotheekrente wordt bepaald op het moment van afsluiten van de hypotheek. Omdat een hypothecaire geldlening het voordeel voor de geldverstrekker heeft dat de woning is verpand, kan de geldverstrekker een relatief lage hypotheekrente in rekening brengen bij de consument. Er zijn verschillende hypotheekvormen met verschillende voorwaarden en rente vast perioden die bepalend zijn voor de hoogte van de hypotheekrente. De tussenpersoon kan de consument meer inzicht geven in de voorwaarden bij iedere hypotheekvorm.