Indien u een hypotheek afsluit, zult u de hypotheek ook af moeten lossen. Maar soms komt het voor dat u vervroegd hypotheek kunt aflossen. Dit kan erg aantrekkelijk zijn om snel uw hypotheek af te lossen, omdat de maandlasten dan zullen dalen. Maar in de meeste gevallen kunnen hypotheekverstrekkers een boeterente in rekening brengen.

 

 

Een hypotheek aflossen en de boeterente

Bij veel hypotheekverstrekkers is het mogelijk om jaarlijks een gedeelte van de hypotheek boetevrij af te lossen. Vaak is dit een percentage van de hoofdsom die u jaarlijks mag aflossen zonder boeterente. Dit wordt voor het afsluiten van een hypotheek afgesproken.

 

Vervroegd hypotheek aflossen houdt eigenlijk in dat u de hypotheek voor een deel of in zijn geheel aflost, voordat de looptijd is verstrekken. Wanneer u een groot geldbedrag gewonnen heeft of geërfd heeft, kan het aantrekkelijk zijn om vervroegd uw hypotheek af te lossen.

 

Een boeterente is eigenlijk een strafrente. De nemer van de hypotheek betaalt dit aan de hypotheekverstrekker wanneer er meer afgelost wordt, dan in de hypotheekakte is afgesproken. Wat u eigenlijk doet is een boeterente betalen over het bedrag wat u te vroeg afgelost heeft.

 

De hoogte van de boeterente is afhankelijk van verschillende factoren. Eén van die factoren is hoe hoger de hypotheeksoms, hoe hoger de boeterente zal zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van een boetevrije aflossing. Dus hoe lager het percentage is, hoe hoger de boeterente zal zijn. Daarnaast heeft de resterende rentevaste periode ook nog invloed op de hoogte van de boeterente.