Voor veel consumenten komt er een moment dat een woning gekocht wordt en dat men een hypotheek moet aanvragen. Dit proces kan gepaard gaan met enkele uitdagingen. De hypotheekwereld en de omliggende wet- en regelgeving verandert constant. Dat maakt het aanvragen van een hypotheek niet altijd even gemakkelijk.

 

Een hypotheek aanvragen kan bij de verschillende tussenpersonen, bij een hypotheekshop of direct bij een bank of andere geldverstrekker. Het voordeel van de tussenpersoon en de hypotheekshop is dat zij samenwerken met meerdere partijen en hierdoor verschillende hypotheken en hypotheekvormen kunnen vergelijken op basis van rente, voorwaarden, inhoud, premie, dekking en kosten. Zo kunt u stellen dat de tussenpersoon of de hypotheekshop de mogelijkheid bieden een 100% maatwerkhypotheek te maken op basis van alle mogelijke vergelijkingen in de markt. En dat maakt de uitkomst van hypotheek aanvragen in veel gevallen zeer interessant. De laagste rente, in combinatie met de laagste premie en de beste voorwaarden en dekkingen.

 

Voor het aanvragen van een hypotheek kunt u terecht bij een hypotheekadviseur. Deze hypotheekadviseur moet zijn ingeschreven in het adviseursregister van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH). Dit register is te raadplegen op de website van de SEH. Om ingeschreven te worden en opgenomen te blijven in het register dient de adviseur het examen erkend hypotheekadviseur met goed gevolg te hebben afgelegd. Daarnaast moet de adviseur zijn kennis jaarlijks up-to-date houden door het volgen van opleidingen voor permanente educatie.