Een hypothecaire lening is bedoeld om de aankoop van een woning te financieren. In de volksmond wordt deze geldlening ook wel een hypotheek genoemd. Een hypotheek bestaat in verschillende vormen. Zo zal bij de ene hypotheekvorm eerst worden gespaard en zal de lening worden afgelost aan het einde van de looptijd. Een andere hypotheekvorm zal de focus weer leggen op het maandelijks aflossen van de schuld.

 

Aan een hypothecaire lening zijn voorwaarden verbonden. Zo moet u kunnen aantonen dat u periodieke inkomsten heeft. Deze inkomsten moeten toereikend zijn om het gewenste bedrag te kunnen lenen. Vaak betekent dit dat u een vast dienstverband moet hebben. Voor mensen zonder vast contract maar waarbij de werkgever wel de intentie heeft om een vast contract aan te bieden, kan de werkgever een intentieverklaring schrijven.

 

Ook voor ondernemers en freelancers is het mogelijk een hypothecaire lening aan te gaan, echter zal dit wat meer maatwerk vereisen. De inkomsten van een ondernemer of freelancer zijn immers niet constant en zijn eningszins onzeker. Als u kunt aantonen dat u de laatste drie jaar goede jaren heeft gehad, dan kunt u ook als ondernemer een hypothecaire lening aanvragen.

 

Iemand die een hypothecaire lening aangaat krijgt te maken met financiƫle verplichtingen. Vaak zult u verplicht ook verzekeringen moeten afsluiten voordat u de hypothecaire lening kunt aangaan - te denken valt aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

 

Een financieel adviseur zal u kunnen vertellen of u kunt lenen en hoeveel u kunt lenen. Hij zal de hypotheekaanbiedingen van de verschillende geldverstrekkers nagaan en kijken wat voor u de mogelijkheden zijn.