Een aflossingsvrije hypotheek is een levenslange hypothecaire lening. De hoogte van een aflossingsvrije hypotheek wordt grotendeels bepaalt door de executiewaarde van uw woning. De executiewaarde geeft de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheek afgelost zal worden door de verkoop van uw woning.

 

Een groot voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat het vooral fiscaal aantrekkelijk is. Indien u uw hypotheek gebruikt voor de aankoop van uw huis of het verbouwen van uw huis, zorgt dat ervoor dat de rente van de hypotheek fiscaal aftrekbaar is. Hierdoor worden de netto maandlasten lager dan de bruto maandlasten. U kunt de rente van deze hypotheek voor een periode van 30 jaar van de belasting aftrekken.

 

Vaak wordt er voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen door mensen die niet maandelijks hun hypotheek willen aflossen. Sommige hypotheekverstrekkers verplichten u wel om een overlijdensverzekering af te sluiten bij een aflossingsvrije hypotheek. Dit is voor de hypotheekverstrekker een extra dekking, zodat de hypotheekverstrekker zeker weet dat de hypotheek afgelost wordt.