Omdat de overheid ook begrijpt dat de maandlasten bij een dubbele hypotheek erg hoog zijn, wordt u onder bepaalde voorwaarden tegemoet gekomen. Wanneer u twee woningen heeft, kunt u voor beide woningen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Voor een woning die leeg te koop staat of die nog in aanbouw is, hoeft u geen eigenwoningforfait aan te geven.

 

Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk van de oude woning af. Nemen er helemaal geen potentiële kopers contact op met u, dan kunt u zich afvragen of de oude woning niet voor een veel te hoog bedrag te koop staat. U kunt de woning laten taxeren, zodat u erachter komt wat de woning daadwerkelijk waard is. Of u kunt aan de makelaar vragen hoeveel u de prijs moet verlagen om te zorgen voor geïnteresseerden.

 

Is de waarde van de oude woning veel lager dan wat u ervoor aan hypotheek had afgesloten, dan is het ook maar de vraag of de geldverstrekker het verlies bij verkoop van de woning zal accepteren. Wanneer u uitlegt dat de woning al maanden te koop staat en er weinig geïnteresseerden zijn, dan is de kans groter dat de geldverstrekker het verlies accepteert.

 

Ook is tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet een optie. Dit kunt u niet zomaar doen. U heeft toestemming nodig van de gemeente en de geldverstrekker. Daarnaast is het verstandig om u te verdiepen in de fiscale gevolgen van verhuren en in de huurprijs die u kunt vragen. Over het algemeen zal verhuren ervoor zorgen dat u de dubbele hypotheek gemakkelijker kunt dragen.