Tweede hypotheek

Heeft u bij het sluiten van uw hypotheek geen hogere inschrijving genomen, dan kunt u een tweede hypotheek aanvragen. Heeft u wel een hogere inschrijving genomen bij het afsluiten van de eerste hypotheek dan heeft u de mogelijkheid om uw hypotheek te verhogen zonder dat u naar de notaris hoeft.

 

 

Wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek is een extra lening op dezelfde woning. U moet dan wel opnieuw naar de notaris om dit vast te leggen in een tweede hypotheekakte. U betaalt dan notariskosten.

 

 

Waar sluit ik mijn tweede hypotheek af?

Uw eerste hypotheek heeft u afgesloten bij een geldverstrekker van uw keuze. In principe geldt dat voor uw tweede hypotheek ook. Toch komt u vaak uit bij de geldverstrekker van uw eerste hypotheek. Bij de meeste geldverstrekkers is het niet mogelijk een tweede hypotheek te sluiten als uw eerste hypotheek daar niet loopt.

 

 

Wat kost een tweede hypotheek?

Om te beoordelen of u de lasten van een tweede hypotheek kunt betalen bekijkt de geldverstrekker of u hiervoor voldoende inkomen heeft. En of de woning genoeg waard is. Is hiervoor een taxatierapport nodig, dan betaalt u de kosten van de taxateur. U betaalt ook afsluitprovisie over het bedrag van de tweede hypotheek en de notariskosten. Dat moet natuurlijk wel de moeite waard zijn. Wilt u alleen een kleine dakkapel plaatsen? Dan is een tweede hypotheek misschien minder geschikt. Misschien is een consumptief krediet dan een meer passende oplossing.