De variabele rente is een rentevorm die gebaseerd is op de Euribor rente met enkele opslagen. Nog steeds zorgt deze berekeningsmethodiek van de variabele rente ervoor dat een hypotheek tegen zeer aantrekkelijke tarieven kan worden aangeboden. Het nadeel van deze variabele rente is dat deze dagelijks kan wijzigen en ongemerkt een forse verhoging in de maandlast kan optreden. Dit kan problemen opleveren wanneer men de lening wil oversluiten omdat de variabele rente te hoog wordt of de overige aanbiedingen van de geldverstrekker onaantrekkelijk zijn. Bij iedere wijziging van geldverstrekker moet de aanvrager van de hypotheek opnieuw de toetsing en acceptatie door. Wanneer dit om wat voor reden niet lukt, kan de consument niet oversluiten naar een andere geldverstrekker en moet hij bij de huidige geldverstrekker zijn contract uitdienen. Dit kan forse problemen opleveren. Om die reden is het raadzaam slechts een deel van de hypotheek tegen variabele rente af te sluiten.

 

 

Euribor rente

De Euribor rente is een dagelijks vastgestelde Europese rentemaatstaf voor zeer kortlopende geldcontracten. Euribor is een afkorting voor Euro Interbank Offered Rate. Zoals de naam al doet vermoeden is de Euribor rente een rente die banken onderling met elkaar afspreken waartegen de banken aan elkaar geld kunnen lenen. Binnen Europa zijn er meer dan 50 banken die meedoen aan de Euribor en die onderling leningen kunnen verstrekken. De hoogte van de Euribor rente wordt vastgesteld door de deelnemers en is afhankelijk van voornamelijk sociaal economische factoren zoals de inflatie en de groei van de economie.

 

 

Hypotheekrente

Hoewel de Euribor rente de maatstaf is voor de berekening van de rentetarieven wordt deze rente zonder opslag niet aan derden aangeboden. De hypotheekrente is onder meer afhankelijk van de looptijd van het rentecontract, het risico dat de geldverstrekker met het verstrekken van de lening loopt, de kwaliteit van de debiteur en de kosten die de geldverstrekker moet maken voor het inkopen van hypotheekgeld. De hypotheekrente is over het algemeen niet onderhandelbaar. Wanneer er wel over de hypotheekrente onderhandelt kan worden, moet men rekening houden met het inleveren van bepaalde voordelen die de reguliere hypotheekklanten zonder de extra kortingen niet aangeboden krijgen. Deskundig advies van een hypotheekadviseur is op zijn plaats bij het bepalen van de beste hypotheekvorm en hypotheekrente. De variabele rente en andere combinaties van lage rente kan een risico met zich meebrengen.