Door de hypothecaire zekerheid is de tweede hypotheek in geval deze consumptief wordt gebruikt een aantrekkelijk alternatief voor de relatief dure persoonlijke lening en het consumptief krediet. Een tweede hypotheek kan worden afgesloten bij verschillende geldverstrekkers. In verband met de rangorde van de hypotheken in geval van executie zijn steeds meer geldverstrekkers geneigd de beperking aan te brengen bij een tweede hypotheek. Deze beperking houdt in dat veel geldverstrekkers zowel de eerste als tweede hypotheek willen hebben.

 

De tweede hypotheek kan worden aangevraagd direct bij een geldverstrekker of via een tussenpersoon. Zowel bij de geldverstrekker als bij de tussenpersoon werken experts op het gebied van krediet en hypotheekverlening aan particulieren. De tweede hypotheek is onderdeel van het totaalpakket aan advisering dat de hypotheekadviseur aanbiedt. De hypotheekadviseur kan advies geven op het gebied van voorwaarden en mogelijkheden die de verschillende geldverstrekkers aanbieden. Hypotheekadviseurs zijn in het bezit van een erkenning. Deze erkenning is uitsluitend voor hypotheekadviseurs die voldoen aan de vakbekwaamheidsvereisten. Het register van erkend hypotheekadviseurs is te raadplegen via de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs.

 

De kosten van een tweede hypotheek zijn in verband met de rangorde van de hypotheken vaak hoger dan een eerste hypotheek. De rangorde van hypotheken wil zeggen dat de houder van de eerste hypotheek het eerste recht van parate executie heeft. De tweede hypotheekhouder moet dus in geval van wanbetaling toestemming vragen aan de eerste hypotheekhouder of de geldnemer aan te spreken is voor de wanbetaling.

 

Advies over een tweede hypotheek is duidelijk maatwerk. Dit zorgt er voor dat een vrijblijvend adviesgesprek met een erkend hypotheekadviseur bijna noodzaak is wanneer de situatie zich voordoet dat men overweegt een tweede hypotheek af te sluiten. Het voordeel van advies over een tweede hypotheek is dat door het persoonlijk contact niet alleen uw vragen en opmerkingen direct behandelt kunnen worden, maar ook dat de hypotheekadviseur zorgvuldig de passende mogelijkheden met u kan doornemen. Aarzel dus niet wanneer u overweegt een tweede hypotheek af te sluiten en neem contact op met één van de vele erkend hypotheekadviseurs. Maar let op, geld lenen kost geld.