De startershypotheek kenmerkt zich door de lage hypotheeklasten aan het begin van de doorlooptijd. Het gaat immers vaak om jonge alleenstaanden of stelletjes die zich nog niet zo lang op de arbeidsmarkt begeven en in de meeste gevallen ook nog niet zoveel spaargeld hebben.

 

De startershypotheek is in het leven geroepen om een mogelijkheid te scheppen voor jonge mensen die een woning willen kopen. De overheid wil woningbezit voor deze groep stimuleren om zo vergrijzing in de huizenmarkt tegen te gaan. Voor starters is het ideaal als de woonlasten in het begin nog niet zo hoog zijn - zij werken in de meeste gevallen ook nog niet zo lang en hebben dus nog geen echte loonsverhogingen gehad.

 

Bij de startershypotheek worden de maandelijkse woonlasten wel hoger. Dit gaat geleidelijk aan. Het idee is dat de starter carrière gaat maken en daardoor meer inkomen zal krijgen. Wanneer er later meer betaald gaat worden, kunnen aan het begin van de doorlooptijd de hypotheeklasten laag gehouden worden.

 

Informeer bij een erkend hypotheekadvieskantoor over de mogelijkheden. De hypotheekadviseur zal kunnen vertellen of je situatie voldoet aan de voorwaarden die aan een startershypotheek gesteld worden. Bespreek met de hypotheekadviseur ook de verzekeringen die je nodig hebt, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.