De startershypotheek is niet zoals veel mensen denken een hypotheek voor ondernemers maar dit is een hypotheek voor consumenten die op het punt staan hun eerste eigen woning te kopen. Het hypotheektraject zit lastig en vreemd in elkaar en al deze nieuwe dingen kunnen veel stress en onduidelijkheid opleveren. Daarom hier in het kort uitgelegd wat er op u af gaat komen...

 

 

Inkomen en financiën

Het bepalen van uw maximale leencapaciteit wordt gedaan door uw brutojaarinkomen inclusief alle vaste toeslagen zoals vakantiegeld en een eventuele dertiende maand te vermenigvuldigen met een factor varierend van 4 tot 5,5. Deze factor heeft met een aantal zaken te maken die te ver strekken om hier te behandelen. De hypotheekadviseur kan exact voor u berekenen (toetsen noemt hij dat) wat u op basis van uw inkomen bij welke bank kunt lenen.

 

Binnen het onderdeel inkomen en financiën is een belangrijk onderdeel weggelegd voor de verplichte BKR toetsing. Hypotheken in Nederland worden uitsluitend verstrekt wanneer u een 'clean' BKR profiel hebt.

 

 

Waarde van de aan te kopen woning

De maximale hypotheek die u kunt krijgen is niet alleen gebaseerd op uw inkomen en financiën. Het is ook gebaseerd op de executiewaarde van de woning. De executiewaarde is een door een erkend taxateur bepaalde waarde in geval de woning onverhoopt maar gedwongen moet worden verkocht.

 

 

Extra kosten

Wanneer u een hypotheek gaat afsluiten moet u rekening houden met een aantal kosten die voor uw rekening komen. Kosten voor de notaris. Afsluitprovisie voor de hypotheekadviseur. Taxatiekosten en eventueel kosten voor de aankoopmakelaar.

 

 

Hypotheekvormen

U kunt kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Deze hypotheekvormen hebben allen een eigen specifieke kenmerk. Wanneer u risicomijdend leeft is een beleggingshypotheek of misschien zelfs een effectenhypotheek misschien niet zo'n goed idee. Hiervoor zijn de levenhypotheek en de spaarhypotheek meer op zijn plaats. Er bestaan combinatiehypotheken maar ook hypotheken gericht op uw persoonlijke wensen.

 

 

Hypotheekrente aftrek

Vanuit de overheid wordt het eigenwoningbezit extra gestimuleerd door middel van een fiscale constructie die men hypotheekrente aftrek noemt. De hypotheekrente aftrek is gekoppeld aan het percentage van de inkomstenbelasting dat u betaalt. Wanneer u geen inkomstenbelasting betaalt, heeft u ook geen recht op hypotheekrente aftrek. Maar laten we er voor het gemak van uitgaan dat u 'gewoon' in loondienst bent en inkomen ontvangt. De hypotheekrente die u maandelijks betaalt kunt u dan aftrekbaar maken en hier maandelijks een voorlopige teruggaaf voor aanvragen. Over het algemeen en gemiddeld betaalt u dan netto ongeveer 60% van de hypotheekrente die u in rekening gebracht wordt. Aantrekkelijk hè.