De startershypotheek is voor starters op de woningmarkt zeer aantrekkelijk. Doordat starters in het begin nog niet veel inkomsten hebben, zijn de maandelijkse hypotheeklasten bij de startershypotheek in het begin van de doorlooptijd zeer laag. Deze hypotheeklasten zullen later stijgen, maar omdat er vanuit wordt gegaan dat er carrière wordt gemaakt, kan de persoon de hypotheeklasten blijven dragen.

 

De startershypotheek is in de wereld geroepen omdat de overheid huizenbezit wil stimuleren. Met de vergrijzing in de huizenmarkt wil de overheid ervoor zorgen dat er meer starters een woning kopen. Omdat andere hypotheekvormen voor starters bijna onmogelijke maandlasten met zich meebrengen, kunnen starters toch een woning kopen dankzij de startershypotheek.

 

Een hypotheek brengt allerlei verplichte verzekeringen met zich mee, en daarom is het belangrijk dat u zich goed laat informeren. Bij de aanvraag van een startershypotheek hoort altijd een gesprek met een erkend hypotheekadviseur die bij de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs staat ingeschreven.

 

 

Hoe vraag ik een startershypotheek aan?

Zoals reeds genoemd is de eerste stap bij het aanvragen van een startershypotheek het vinden van een erkend hypotheekadviseur. U kunt bijvoorbeeld de registers van de SEH (Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs) natrekken om een erkend hypotheekadviseur in de buurt te vinden. Staat een hypotheekadviseur niet ingeschreven bij het SEH, dan mag hij volgens de wet geen hypotheekadvies geven. Zorg dus altijd dat u een hypotheekadviseur vindt die erkend is.

 

Daarbij is het belangrijk dat wordt gekeken naar uw financiële mogelijkheden. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Het is namelijk zo dat de maandlasten bij een startershypotheek later hoger worden. Laat u ook informeren over verzekeringen die bij hypotheken komen kijken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.