Waarom een hypotheek? Een huis kost nu eenmaal veel geld. Toch willen veel mensen eigenaar van een woning worden. Banken en hypotheekverstrekkers zien deze wens en gebruiken dat door verschillende vormen van hypotheken te ontwerpen. De spaarhypotheek is zo’n vorm. In dit artikel gaan we je meer informeren over deze hypotheek, de voorwaarden en voor- en nadelen.

 

 

Hypothecaire lening en spaarrekening

De spaarhypotheek vormt een combinatie van een hypothecaire lening en een zogenaamde spaarverzekering. Met de verzekering ben je aan het eind van de looptijd van de hypotheek verzekerd van voldoende geld voor de aflossing van de afgesloten hypotheek. Banken en hypotheekverstrekkers stellen wel de voorwaarde dat zij het recht van de hypotheek op de woning krijgen. De afspraak wordt altijd zwart op wit gezet in de akte van de hypotheek waardoor er duidelijkheid is voor beide partijen. Maandelijkse lasten zullen bij de spaarhypotheek bestaan uit premie voor de verzekeringen en rente voor de bank.

 

 

Aflossing

De maandelijkse lasten van de spaarhypotheek vinden op twee manieren plaats, namelijk:

 

1. aan de hand van rente over de hoofdsom en de premie voor sparen en verzekeren;

2. aan de hand van de premie voor sparen en verzekeren.

 

De rente vormt de winst voor de bank en is sterk afhankelijk van de koers waarop je bent ingestapt. Het bedrag voor kapitaalopbouw wordt in de loop der jaren opgebouwd totdat het net zoveel is als de hypotheeksom tijdens het afsluiten ervan. Vanaf dan kan de hypotheek in zijn totaliteit worden afgelost. Dit betekent wel dat de hypotheek al die tijd hetzelfde blijft en je dus ook rente blijft betalen over het volledige hypotheekbedrag.

 

 

Voor- en nadelen

In de vorige alinea’s heb je uitgebreid kunnen lezen dat de spaarhypotheek een heel fijne en prettige hypotheek is, die voor de klant vrij eenvoudig van opzet is. Los van het gemak waarmee je deze hypotheek afsluit mag je ook nog eens de kosten van de hypotheek aftrekken van de belasting. Bovendien komen afspraken met de bank in een akte staan waardoor je vanaf het begin af aan waar je aan toe bent en dus niet voor verassingen zult komen te staan. Het grote nadeel van de hypotheek is dat er wel wat kennis moet zijn van de technische regels die komen kijken bij de belastingaftrek en de koppeling tussen hypotheek, verzekering en spaarvorm. Maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat de spaarhypotheek een van de meest afgesloten en favoriete hypotheekvormen is.

 

 

Samenvatting

In dit artikel heb je veel kunnen lezen over de voordelen, nadelen en voorwaarden van de spaarhypotheek een vorm van hypotheken die als bijzonder prettig wordt beschouwd. Als je meer wil weten over deze vorm van hypotheken, dan kun je altijd een gesprek vragen bij de bank of hypotheekverstrekker. Daar kunnen ze je helpen aan uitgebreide informatie, gericht op je wensen, behoeften en financiële situatie. Ook op het internet is talloze informatie over hypotheken te vinden, waardoor de informatie dichterbij is en je ook snel een beslissing kunt nemen over het nemen van een hypotheek, passend bij de bij jou gewenste situatie.