De onafhankelijke hypotheekadviseur heeft binnen het traject van het aanvragen van een hypotheek een grote rol. Hij is uw eerste aanspreekpunt wanneer u een hypotheek wilt aanvragen. Hij ondersteunt u bij de volgende fasen in het aanvragen van de hypotheek.

 

  • Hij voert met u een oriënterend gesprek, het hypotheekgesprek
  • Hij ondersteunt u bij het aanvragen van de hypotheekofferte
  • Hij ondersteunt u bij het aanleveren van de benodigde documenten aan de geldverstrekker

 

Wanneer u een hypotheek wilt aanvragen en dat via een onafhankelijke adviseur wilt doen, dan is het goed om eens een zoektocht op het internet te doen naar een hypotheekadvieskantoor bij u in de buurt. Let er wel op dat de hypotheekadviseurs staat ingeschreven in de registers van het SEH (Stichting Erkenning Hypotheekadviseurs). Anders mag hij volgens de wet geen hypotheekadvies geven en al helemaal niet optreden als tussenpersoon bij de hypotheekaanvraag.

 

 

Het hypotheekgesprek met de hypotheekadviseur

Allereerst wordt er met de onafhankelijke hypotheekadviseur een oriënterend gesprek gevoerd, het zogenaamde hypotheekgesprek. In dit gesprek wordt er gekeken naar uw financiële situatie en wordt er een inschatting gemaakt van uw toekomstige situatie. Daarbij wordt er niet alleen naar de inkomsten en het spaargeld gekeken. Ook belangrijk zijn uw plannen voor de toekomst. Gaat u meer of juist minder werken? Is er sprake van een partner en samenwonen? Is er een kinderwens? Allemaal zaken die uw portemonnee en de lasten die u maandelijks kunt dragen beïnvloeden.

 

In het hypotheekgesprek wordt u ook op de hoogte gesteld over de verplichte verzekeringen die komen kijken bij het kopen van een woning. Probeer duidelijkheid te krijgen over de premies van deze verzekeringen. Heeft u een bestaande levensverzekering dan kunt u deze eventueel meenemen in de hypotheek.

 

 

Hypotheekofferte

De onafhankelijke hypotheekadviseur zal met u de verschillende geldverstrekkers met de bijbehorende aanbieding die zij kunnen doen bespreken. U zult dan een aanbieding moeten kiezen waarna vervolgens een hypotheekofferte bij de geldverstrekker wordt aangevraagd. Deze offerte heeft een beperkte geldigheidsduur.

 

 

Ondersteuning bij het aanleveren van documenten

De hypotheekadviseur ondersteunt u ook bij het sturen van de benodigde documenten naar de geldverstrekker. Dit kunnen bijvoorbeeld arbeidscontracten zijn, of loonstroken, een intentieverklaring, of polisbladen van verzekeringen. Wanneer de geldverstrekker de documenten heeft ontvangen zal hij ze controleren. Als de documenten worden goedgekeurd wordt er een hypotheekakte opgesteld door de geldverstrekker. U kunt dan met de geldverstrekker naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen.