De meeneemhypotheek is een faciliteit die u niet verplicht de hypotheek mee te nemen. Het is een keuze die u als consument heeft om de hypotheek mee te nemen. Dit is echter geen zekerheid, want deze faciliteit moet zijn opgenomen in de hypotheekvoorwaarden en in de hypotheekakte. Wanneer dit niet het geval is kunt u de hypotheek niet meenemen.

 

Een variant op de meeneemhypotheek is de doorgeefhypotheek. Zeker op dit moment, met alle onzekerheid op de financiële markten, kan het zeer aantrekkelijk zijn naast de woning ook een hypotheek met goede voorwaarden aan te bieden. Dit kan, ook weer uitsluitend wanneer u in de hypotheekvoorwaarden en de hypotheekakte heeft laten opnemen dat de hypotheek inclusief de geldende voorwaarden kunnen worden doorgegeven aan de nieuwe eigenaar van de woning. Het is onbegrijpelijk dat rond de jaren 2005 en 2006 toen zelfs de 30 jaar rente rond de 4% stond, er niet veel meer doorgeefhypotheken zijn afgesloten. Het is te wijten aan het beperkt inlevingsvermogen en toch ook wel de beperkte inhoudelijke kennis van veel van de financieel adviseurs die rond die periode actief waren in de financiële dienstverlening.

 

De meeneem- en doorgeefhypotheek zijn geen hypotheekvormen maar aanvullingen op de hypotheekvoorwaarden. Het wil dan ook niet zeggen dat de hypotheek zonder pardon kan worden meegenomen of doorgegeven. Ook bij deze aanvullingen op de voorwaarden zal het gehele traject van hypotheekverstrekking weer moeten worden doorlopen. De tijden zijn immers verandert en uw inkomen, kredietwaardigheid en leven kan verder ook verandert zijn. De geldverstrekker wil dit vanzelfsprekend graag weten.

 

Zoals gezegd zijn zowel de meeneem als de doorgeefhypotheek aanvullingen. Dit wil zeggen dat u of de nieuwe koper van de woning niet verplicht zijn deze faciliteit mee te nemen of over te nemen. Er kunnen zwaarwegende redenen bestaan waarom u dit liever niet doet. En dat is prima. Het kan bij deze hypotheekvoorwaarden. Bent u geïnteresseerd geraakt in deze hypotheekvoorwaarden neem dan contact op met een deskundig maar vooral erkend hypotheekadviseur en leg hem de vraag over deze hypotheekvoorwaarden voor. Kan hij geen bevredigend antwoord op deze vragen geven, en dat zullen nog steeds veel hypotheekadviseurs niet kunnen, zoek dan verder. Uw zoektocht wordt beloond.