In eerste instantie is het belangrijk dat u voldoet aan de voorwaarden van de geldverstrekker. Voor de meeste hypotheken zult u een vast dienstverband bij een werkgever moeten hebben. Een vuistregel, die overigens verandert met de ontwikkelingen op de financiƫle markt, is dat u een 4,5 keer uw jaarinkomen kunt lenen voor een hypotheek.

 

Via een online hypotheekcalculator kunt u bij verschillende geldverstrekkers de maximale hypotheek uitrekenen. Er wordt gevraagd naar uw inkomen, de koopsom van de woning en naar de hypotheekvorm die uw voorkeur heeft. Aan de hand van deze informatie wordt uw maximale hypotheek uitgerekend. Het kan geen kwaad om niet alleen online onderzoek te doen naar de maximale hypotheek, maar om u ook te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

 

Naast uw kredietwaardigheid stelt de bank een ander maximum aan het geldbedrag dat u voor een hypotheek kunt lenen. Dat maximum is gesteld op 125% van de executiewaarde van het huis dat u koopt. De executiewaarde is de verkoopprijs van de woning wanneer de bank deze onverhoopt moet verkopen. Dit kan gebeuren wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen. Om het verlies in zo'n geval te beperken heeft de bank een maximum ingesteld.