Op basis van inkomen

De primaire factor is uw inkomen. Is er sprake van een vast dienstverband bij een werkgever? Wat is uw jaarsalaris? Als vuistregel kan worden genomen dat men 4,5 maal het jaarsalaris kan lenen voor een hypotheek. De maximale hypotheek kan per geldverstrekker verschillen omdat er ook rekening wordt gehouden met de rentestanden. Een bank berekent de maximale hypotheek zodanig dat u de maandelijkse hypotheeklasten kunt dragen.

 

 

Op basis van executiewaarde

Een tweede factor die bepalend is voor de maximale hypotheek is de executiewaarde van de woning die u wilt aankopen. Geldverstrekkers zullen nooit meer dan 125% van deze executiewaarde uitlenen. Wanneer geldverstrekkers dat wel zouden doen dan zouden er een hoop meer huishoudens zijn in Nederland die hun hypotheek niet kunnen afbetalen. De regel van maximaal 125% is om de consument te beschermen tegen overcreditering.

 

 

Tophypotheek en supertophypotheek

Een hypotheek waarvan het leenbedrag hoger is dan 90% van de executiewaarde van de woning wordt een tophypotheek genoemd. Wordt er meer dan 100% van de executiewaarde geleend, dan wordt er gesproken van een supertophypotheek.

 

Realiseert u zich bij het afsluiten van een hypotheek dat u een financiƫle verplichting aangaat voor jaren.