Banken gaan met hun tijd mee en dat is te zien aan de mogelijkheden die het internet tegenwoordig geeft op het gebied van bankieren. Het is logisch dat banken ook via het internet hun leningen en hypotheken aan de man willen brengen. En zo zijn er ook onafhankelijke organisaties die de belangen van de consument dienen en de hypotheken van verschillende geldverstrekkers vergelijken.

 

Een indicatie van uw maximale hypotheek kunt u krijgen door jaarinkomen te vermenigvuldigen met vierenhalf. Maar ook deze simpele rekensom is niet heel accuraat omdat banken minder risico willen lopen in financieel moeilijke tijden. Daarom zal de maximale hypotheek ook afhangen van de ontwikkelingen op de financiƫle markten.

 

Wanneer u weet wat u maximale hypotheek is op basis van uw inkomen, dan weet u in welke prijsklasse u een huis kunt kopen. De executiewaarde van het huis zal ook een rol spelen bij de hoogte van de hypotheek. Meer dan 125% van deze executiewaarde kunt u doorgaans niet lenen.

 

Online zijn er diverse tools ter ondersteuning van het berekenen van de maximale hypotheek. Onafhankelijke partijen hebben vergelijktools online beschikbaar gesteld, zodat u ook per hypotheek een indicatie van de maandlasten kunt krijgen.