Het aanbod aan hypotheken neemt steeds meer toe en dat is niet zo raar, want steeds vaker besluiten mensen een hypotheek te nemen om een huis te kunnen kopen. Hypotheken op maat, of passende hypotheken, vormen geen uitzondering meer. Over het algemeen blijft de basis vaak hetzelfde, maar de aangepaste mogelijkheden zijn er volop en gaat het om kleine verschillen die bepalen of een bepaalde hypotheek al dan niet bij iemand past. Een levenhypotheek is een van de vele varianten van hypotheken en biedt veel voordelen.

 

 

Levensverzekering aan de hypotheek

Een levenhypotheek gaat gepaard aan een levensverzekering, welke een vast bedrag uit zal keren als de verzekerde komt te overlijden. Dat bedrag zal worden opgespaard door middel van premies, gedurende de looptijd van de hypotheek. Gedurende de looptijd van de hypotheek zal er geen geld worden afgelost maar wel wordt er iedere maand rente aan de bank betaald. Tevens zul je maandelijks de premie voor de levensverzekering betalen en op die manier zal een volledig bedrag worden gespaard. Aan het eind van de looptijd is dit geld genoeg om het volledige hypotheekbedrag af te kunnen lossen.

 

 

Modern of traditioneel

Er zijn twee varianten van de levenhypotheek af te sluiten, namelijk de moderne en de traditionele variant. Welke hypotheek het beste bij je past hangt af van je persoonlijke voorkeuren, wensen en behoeften.

 

 

De moderne levenhypotheek

In het algemeen biedt de moderne levenhypotheek meer flexibiliteit en kan voor veel mensen en stuk interessanter zijn. Het meest essentiƫle verschil tussen beide vormen van de levenhypotheek is dat de verzekering bij de hypotheek tussendoor veranderd kan worden, zodra zich een gunstigere situatie voordoet. Maandelijks zal premie betaald worden, waarvan een deel aan de levensverzekering en een deel aan kapitaalopbouw. Maandelijks wordt de verhouding tussen die premies vastgesteld. Zodra de waarde van het kapitaal toeneemt, neemt het risico af. Het gevolg is dat er minder verzekerd hoeft te worden aan risicokapitaal. Daarmee neemt de premie voor sparen toe.

 

 

De traditionele levenhypotheek

Als je eventueel kiest voor de traditionele vorm van de levenhypotheek kies je ook voor een spaarprogramma middels kapitaalopbouw. Dit zul je doen aan de hand van de levensverzekering die je bij de hypotheek hebt afgesloten en de premies die daarvoor worden betaald. Toch wordt de hoogte van kapitaalopbouw niet gegarandeerd en vaak wordt er dan ook een garantie gegeven. Zo komt het er vaak op neer dat slechts een deel van de schuld kan worden afgelost aan het eind van de looptijd. Toch is in het verleden ook vaak zat gebleken dat er meer rendement dan nodig is wordt behaald en dat wel de volledige schuld afbetaald kan worden.

 

 

Samenvatting

Wie een huis wil kopen en daar een hypotheek voor af wil sluiten zal verschillende hypotheken tegenkomen. Een gedegen voorbereiding, zoektocht en research zullen je zeker helpen en je behoeden voor te snelle keuzes, waar je later spijt van zult krijgen. Op het internet zijn veel hypotheken terug te vinden waardoor je zelf makkelijk een en ander met elkaar kunt vergelijken. Bedenk van tevoren altijd wat je verwacht van een hypotheek en welke ruimte je financieel gezien hebt op de hypotheek te bekostigen. Als je een goed gevoel hebt bij een bepaalde hypotheek, is het een mooi moment om de hypotheek af te sluiten.