De hoogte van de hypotheekrente wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. In eerste instantie worden ontwikkelingen op de financiƫle markten en de rentetarieven van concurrenten nauwlettend in de gaten gehouden. Daarnaast zal de hoogte van de hypotheekrente ook zodanig moeten zijn dat de bank gemaakte kosten eruit kan betalen en spaarrente kan storten bij spaarders. De rente die spaarders ontvangen wordt immers betaald uit de rente uit leningen en hypotheken.

 

Factoren die per individu kunnen verschillen kunnen een rol spelen. Is er sprake van veel risico? U heeft bijvoorbeeld een tijdelijk contract of u bent uitzendkracht. Omdat er geen zekerheid van inkomen is, ziet de hypotheekverstrekker dit als een risico. U kunt de hypotheekverstrekker meer zekerheid bieden door bijvoorbeeld iemand garant te laten staan of door verpanding van spaargeld.

 

Uiteindelijk is het niet de bruto hypotheekrente, maar de netto hypotheekrente die uitmaakt. U kunt in veel gevallen namelijk een deel van de betaalde hypotheekrente maandelijks terugkrijgen. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd. De netto hypotheekrente is de hypotheekrente na de fiscale aftrek. Bespreek de mogelijkheden van de fiscale aftrek met een hypotheekadviseur. Deze kan u vertellen met welke hypotheekvormen u in aanmerking kunt komen voor hypotheekrenteaftrek en wat de overige voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek zijn.