Hoewel het een en ander met elkaar verband heeft, hoeft de combinatie van deze laagste factoren niet bepalend te zijn bij de laagste maandlast. In veel gevallen is de laagste maandlast bij de hypotheek waar men op doelt als men spreekt over de laagste hypotheek.

 

 

Laagste lening

De laagste lening kan men bereiken door bekeken in te kopen en versneld de lening af te lossen. Het betalen van de juiste prijs voor een woning kan door te bepalen wat voor woning aangekocht gaat worden en een aankoopmakelaar in te schakelen die de onderhandelingen doet. Wanneer de hypotheek eenmaal is afgesloten en de hypotheek zo snel mogelijk de laagste lening moet worden kan men kiezen voor een lineaire aflossingsvorm. Bij een lineaire hypotheek lost men tijdens de looptijd van de hypotheek de lening af. Omdat maandelijks de hoogte van de lening lager wordt, is de hypotheekrente maandelijks lager.

 

 

Laagste hypotheekrente

De laagste hypotheekrente is veelal mogelijk door het risico voor de geldgever klein te maken. De tarieven van hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie zijn over het algemeen de laagste in de markt. De laagste hypotheekrente wordt vaak door prijsvechters op de hypothekenmarkt aangeboden al dan niet in combinatie met verplichte verzekeringen of koopsommen. De laagste hypotheekrente kan door deze verplichte verzekeringen of koopsommen op het gebied van de maandlast ineens stukken duurder uitvallen.

 

 

Laagste afsluitprovisie

De laagste afsluitprovisie is over het algemeen bij tussenpersonen te bedingen. Sinds enkele jaren zijn veel tussenpersonen op een ander verdienmodel overgestapt. Van een volledig provisiemodel door middel van afsluitprovisie stapt men geleidelijk aan over naar uurtarieven, vaste bedragen, afsluitprovisie of een combinatie hiervan. Omdat afsluitprovisie voor een gesloten hypotheek aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting is het zaak goede voorlichting van de financieel adviseur te krijgen zodat de laagste afsluitprovisie door een gebrek aan belastingvoordeel niet ineens een hogere kostenpost gaat worden.