Natuurlijk is een hypotheek een heel mooie manier om de kosten voor een woning financieel rond te krijgen. Heel veel banken en hypotheekverstrekkers bieden dan ook een uitgebreid scala aan hypotheken aan. Een hypotheek op niveau is ook geen uitzondering meer, waardoor ook specifieke doelgroepen een hypotheek kunnen nemen. De juiste keuze uit al die hypotheken hangt natuurlijk voor een groot deel af van de meest uiteenlopende factoren. Misschien is de belangrijkste factor nog wel de hypotheekrente, waar we je in dit artikel meer over gaan leren.

 

 

De kosten van een hypotheek

Wat voor hypotheek je ook afsluit, je zult in ieder geval te maken gaan krijgen met kosten aan je hypotheek. Als je een vrij algemene vorm van hypotheken afsluit, zul je betalen aan aflossing en rente. Maar het kan ook zijn dat je een hypotheek af wilt sluiten aan de hand van een spaarvorm of een belegging. In zo’n geval moet je behalve de rente en aflossing ook betalen aan premies en beleggingen. Kosten aan de hypotheek zullen maandelijks worden betaald en in vrijwel alle gevallen van je rekening worden afgeschreven.

 

 

Wat is hypotheekrente?

Een hypotheek is een financieel middel, dat door een bank of een hypotheekverstrekker, aan wordt geboden. We spreken bij een hypotheek ook wel van een commercieel product, want banken en hypotheekverstrekkers willen aan de hypotheek geld verdienen. Hun winst komt uit de rente die je moet betalen over de hypotheeksom. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan aflossing is een directe investering voor jezelf, maar rente vormt alleen maar winst voor de bank. Omdat je rente wordt berekend over de volledige hypotheek, en dus ook over de volledige looptijd daarvan, zullen je maandelijkse rentelasten meevallen.

 

 

Een gunstige hypotheekrente

Je raadt waarschijnlijk al dat een gunstige hypotheekrente er voor zorgt dat de maandelijkse lasten die je aan je hypotheek hebt, laag zullen blijven. Zo’n fijne rente is er natuurlijk niet voor iedereen, want dan had iedereen wel een prettige rente gehad. Toch kun je zelf veel doen om een goede rente te vinden, bijvoorbeeld door de rentetarieven van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Wanneer je dan ontdekt hebt welke rentetarieven je het beste liggen kun je bij de bank een afspraak maken om de hypotheek eens goed door te spreken. Vervolgens kun je er voor kiezen om het tarief voor een langere periode te laten vastleggen, zodat je van dit voordeel langer kunt genieten.

 

 

Laat de rente voor langere tijd vastleggen

Een gunstige rente is mooi meegenomen, want hierdoor blijven de maandlasten natuurlijk een stuk lager. Daarom bestaat er de mogelijkheid om de rente bij banken en hypotheekverstrekkers voor langere tijd vast laten leggen. Dat betekent dat je voor een langere tijd, gedurende een bepaalde looptijd, hetzelfde bedrag aan rente kwijt zult zijn. Omdat we nu eenmaal niet weten wat de rentetarieven in de toekomst allemaal zullen gaan doen is dit een mooie manier om zekerheid te krijgen. Wanneer je mocht besluiten om de rente voor langere tijd vast te laten leggen zul je hier wel extra voor gaan betalen.