Er zijn diverse hypotheekvormen. Bij sommige hypotheekvormen vindt maandelijkse aflossing plaats. Bij andere hypotheekvormen wordt het aflossen uitgesteld tot het einde van de looptijd. Wat er in alle gevallen maandelijks moet worden betaald is hypotheekrente. Voor informatie over de hypotheekvormen en een berekening van de maandelijkse hypotheeklasten kunt u het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur.

 

 

Hypotheekrente berekenen

De bruto hypotheekrente kunt u berekenen op maandbasis door de jaarlijkse effectieve hypotheekrente te delen door het aantal maanden dat in het jaar hypotheekrente betaald wordt. Wil men de netto hypotheekrente berekenen, dan zal op de bruto hypotheekrente uw belastingtarief – na inachtneming van het eigenwoningforfait - in mindering moeten worden gebracht.

 

 

Online hypotheeklasten berekenen

Soms kunt u online al een indicatie krijgen van de maandelijkse hypotheeklasten. Er zijn diverse websites zoals de Nationale Hypotheekbond waar de hypotheeklasten per geldverstrekker worden vergeleken. Er wordt daarbij ook rekening gehouden met de maandelijkse lasten van bijproducten zoals verplichte verzekeringen.