De hypotheekaanvraag verloopt in verschillende stappen. Wanneer u een aanvraag doet rechtstreeks bij de bank, dan heeft u een beperkt aantal opties. In veel gevallen is het dan ook beter om het hypotheekgesprek met een onafhankelijk hypotheekadviseur aan te gaan. Deze onafhankelijke hypotheekadviseur dient echter wel ingeschreven te staan in de registers van het SEH (Stichting Erkenning Hypotheekadviseurs).

 

In het gesprek met de hypotheekadviseur wordt een profiel geschetst van uw situatie. Er wordt gekeken naar uw mogelijkheden, naar uw wensen, uw leefstijl en uw toekomstplannen. Zo zal de ene consument de hypotheek zo snel mogelijk willen aflossen en daarvoor minder vaak op vakantie willen gaan. Maar een andere consument zou dat absoluut niet willen. Die wil nog even vaak op vakantie gaan en uit eten. In het gesprek wordt ook gekeken naar uw eventuele partnerschap en hoe dit is geregeld. Verder wordt er gekeken naar de verzekering tegen risico's zoals arbeidsongeschiktheid en overlijden.

 

Nadat de hypotheekadviseur een profiel heeft geschetst van uw situatie zal hij verschillende geldverstrekkers met een mogelijk interessante aanbieding aan u voorstellen. Bij de geldverstrekkers van uw keuze wordt vervolgens een hypotheekofferte aanvraag gedaan. Deze hypotheekofferte zal de hypotheekadviseur aan u voorleggen.

 

 

De hypotheekaanvraag

De geldverstrekker zal allerlei voorwaarden stellen. Zo heeft u in de meeste gevallen een vast dienstverband bij een werkgever nodig. Er wordt daarbij ook gekeken naar uw maximale leencapaciteit. Ook heeft u voor bepaalde hypotheekvormen verplichte verzekeringen nodig. Als u voldoet aan de voorwaarden dan kunt u aan de hand van de hypotheekofferte een hypotheekaanvraag doen. Deze hypotheekaanvraag dient u te doen binnen een bepaalde termijn. De hypotheekofferte heeft namelijk maar een beperkte geldigheid in verband met variƫrende rentes.