Eindelijk u bent met pensioen. Lekker genieten van de oude dag. Maar dan komt de bank. Die komt pas wanneer u iets met uw hypotheek wilt doen, dus maakt u zich op voorhand vooral geen zorgen. De bank zoekt namelijk altijd naar mogelijkheden om inkomen en zekerheden zo goed mogelijk te benutten. Wanneer dit naadloos in elkaar overloopt is er geen enkel probleem. Maar het inkomen en de fiscale status van gepensioneerden maken hypotheekverstrekking wel een ander verhaal.

 

Om te beginnen met de fiscus. Als gepensioneerde geniet u een lager inkomen dan tijdens uw werkende leven. In veel gevallen zakt het inkomen naar een lagere schrijf in de inkomstenbelasting. Plezierig omdat u als gepensioneerde minder belasting hoeft te betalen en dus toch een relatief goed netto 'inkomen' overhoudt. Minder aantrekkelijk zijn de aftrekposten die u heeft op basis van de hypotheekrente aftrek. Omdat u minder belasting betaalt, krijgt u ook minder terug. En daar zit nu de kern van de uitdaging. Het netto besteedbaar inkomen van gepensioneerden is anders. Een netto hypotheeklast wordt dus hoger en dit moet natuurlijk wel passen.

 

Een andere uitdaging voor gepensioneerden zijn vaak eventuele verplichte aanvullende dekkingen van risicoverzekeringen. Hypotheekbanken willen risicomijden en gepensioneerden passen niet altijd in dit plaatje. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is voor een gepensioneerde vaak een lastige en zeer kostbare zaak.

 

Naast al deze uitdagingen heeft de gepensioneerde te maken met een verdeeld inkomen. AOW, pensioen, eventueel een lijfrente en soms zelfs versnipperde stukjes pensioen opgebouwd bij verschillende werkgevers. Het maakt het financieringstraject voor de hypotheekadviseur er niet makkelijker op.

 

Wanneer u al gepensioneerde hypotheekadvies moet inwinnen, ga dan altijd naar een specialist of een adviseur die u al jaren kent. Samen komt u er wel uit. Veel onbekende adviseurs kennen uw situatie niet en weten niet van uw persoonlijke voorkeuren. De specialist zal u helpen omdat hij weet hoe de hypotheekbanken te benaderen.