Het oversluiten van een hypotheek is niet altijd mogelijk. In eerste instantie moet de waarde van uw woning niet zodanig gedaald zijn dat de nieuwe geldverstrekker teveel risico loopt bij het verstrekken van de hypotheek. U kunt dan namelijk niet meer zoveel lenen. Dit zorgt ervoor dat veel eigenwoningbezitters vast zitten aan hun woning. Ze kunnen niet verhuizen of de hypotheek oversluiten. Dit wordt het onder water staan van woningen genoemd. De enige oplossing hiervoor is de lopende hypotheek zo snel mogelijk aflossen, zodat u niet meer afhankelijk bent van de waarde van de woning.

 

Kunt u de hypotheek wel oversluiten dan kunt u dit om verschillende redenen doen. Wellicht kunt u elders een hypotheek krijgen met een hogere rente. Maar ook wanneer de huidige hypotheekvorm of de voorwaarden ervan niet meer aansluiten bij uw voorkeuren, dan kan oversluiten van de hypotheek een te overwegen optie zijn.

 

Het oversluiten van een hypotheek brengt extra kosten met zich mee. Daarom bent u niet altijd goedkoper uit met oversluiten. U zult dus goed moeten berekenen wat uw voordeel is wanneer u de hypotheek oversluit. U krijgt bij het oversluiten van een hypotheek te maken met boeterente bij de oude geldverstrekker, afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten.