Vervroegd aflossen

Of u de hypotheek op het huis vervroegd moet aflossen is een vraag die alleen u kunt beantwoorden. Aan het vervroegd gedeeltelijk of geheel aflossen van de hypotheek zitten doorgaans kosten verbonden. Deze kosten heten boeterente. Het is namelijk zo dat in veel contracten staat aangegeven dat u er een bepaalde tijd over moet doen om de hypothecaire geldlening terug te betalen. Als u dan vervroegd aflost dan loopt de geldverstrekker rente mis. Deze rente wordt verrekend in de boeterente wanneer u de hypotheek op de woning vervroegd gedeeltelijk of helemaal aflost.

 

Moet u dan altijd een boete betalen wanneer u vervroegd aflost? Nee. Tot tien procent kunt u jaarlijks boetevrij aflossen. Wilt u echter de volledige hypotheek vervroegd aflossen dan komt u uiteraard al snel boven die tien procent.

 

Toch lijkt het zoveel mogelijk aflossen de hypotheek op het huis een trend te worden in de Nederlandse woningmarkt. Steeds meer worden volgens cijfers van de ING bank de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek als hypotheekvorm genomen bij het afsluiten van een hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek verliest daarbij aan populariteit, mede door de ingrijpende veranderingen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek.

 

Bij de hypotheekvormen waarbij de hypotheekrenteaftrek nog niet op de schop gaat kan het gedeeltelijk eerder aflossen als nadeel hebben dat de hypotheekrenteaftrek ook vermindert. De hypotheekschuld is immers verminderd en zodoende ook de rente hierop. En dus wordt er minder hypotheekrenteaftrek ontvangen.

 

Een voordeel van het vervroegd aflossen is dat het huis meer van u wordt en minder van de bank. U wordt onafhankelijker. Rentewijzigingen zullen ook minder invloed hebben op uw hypotheeklasten omdat u al een groot deel van de hypotheekschuld heeft afbetaald. En hoe meer de overheid allerlei wijzigingen in de wet aanbrengt omtrent de hypotheekrenteaftrek waarbij deze straks misschien zelfs niet meer bestaat, lijkt zo snel mogelijk aflossen het antwoord hierop.

 

 

Vervroegd aflossen en de notaris

Wanneer de hypotheek vervroegd wordt afgelost vervalt ook het pandrecht van de geldverstrekker op het huis. Dit moet echter wel bij de notaris worden doorgehaald. Dit zal op het verzoek van de geldverstrekker moeten gebeuren. Het is daarom belangrijk om bij het vervroegd aflossen van de hypotheek de juiste procedure te volgen zodat ook de zaken bij de notaris goed worden afgehandeld.