De hypotheek meenemen

Uw hypotheek meenemen is het aangaan van een nieuwe hypotheeklening, waarbij de oude wordt afgelost. In bepaalde situaties kan het aantrekkelijk zijn om de hypotheek mee te nemen naar een andere hypotheekvorm of onder te brengen bij een andere hypotheekverstrekker. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er een hypotheekvorm op de markt komt die gunstiger voorwaarden heeft dan de huidige hypotheekvorm, zoals een lagere rente.

Bestaande klanten krijgen redelijk vaak een minder goed rente aanbod dan nieuwe klanten, dit is uit onderzoek naar voren gekomen. Want nieuwe klanten krijgen een aantrekkelijk tarief voorgespiegeld, het zogeheten lokkertje.

 

Wanneer een rentevaste periode dan ten einde loopt is de kans groot dat ze een hogere rente moeten betalen. In dit geval kan je alsnog overstappen naar een andere hypotheekverstrekker die een lagere rente. Maar oversluiten van hypotheek gaat niet zonder meer. Dit ligt aan de hypotheekvorm, verschil in rente, de duur van de hypotheek en hoogte hypotheek.

 

Oversluiten van hypotheek brengt kosten mee zoals:

 

  • hypotheekaktekosten
  • taxatiekosten
  • afsluitkosten
  • provisie (hypotheekadviseur)
  • Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar, dus het is het beste om ze uit eigen geld te financieren.

 

Dus weeg de voordelen en nadelen van het oversluiten van de hypotheek tegen elkaar op. Weeg af of oversluiten inderdaad lagere maandlasten opleveren. Met name bij een aflossingsvrije hypotheek en een beleggingshypotheek zou oversluiten voordeel kunnen opleveren en levert de lagere rente daadwerkelijk lagere maandlasten. Bent u niet zeker van uw zaak? Bespreek uw persoonlijke situatie dan door met een financieel adviseur.