Een hypotheek is een lening die gebruikt wordt voor de aanschaf van een woning. Hypotheekadvies wordt gegeven door de erkend hypotheekadviseur. Uitsluitend de erkend hypotheekadviseur is bij wet geautoriseerd financieel en hypotheek advies met betrekking tot de woning te geven. Dit is geregeld in de WFT. Deze wet is sinds enkele jaren in gebruik om consumenten met regels te beschermen tegen financiële instellingen en zichzelf.

 

Er bestaan in Nederland verschillende vormen van hypotheek. Deze verschillende vormen van hypotheek zijn te onderscheiden in hypotheekvormen waarbij men tijdens de looptijd aflost en hypotheekvormen waarbij men aan het einde van de looptijd aflost. Vooral deze laatste variant is mede door het Nederlandse belastingstelsel met de hypotheekrente aftrek interessant. Niemand wil immers teveel betalen.

 

Wanneer het tijd is een hypotheek af te sluiten is het verstandig verschillende adviseurs ter oriëntatie op gesprek uit te nodigen. Maar denk er wel om dat sinds enkele jaren de adviseur vaak kosten in rekening brengt voor het geven van advies. Vroeger was advies altijd gratis totdat een financieel product werd afgenomen. Maar doordat de consument te veel adviseurs tegen elkaar ging uitspelen en hierbij prijsopdrijving binnen de hele branche heeft veroorzaakt rekent de hypotheekadviseur van tegenwoordig een vaste vergoeding op uurbasis of volgens een flat fee.

 

De wetgeving rondom hypotheken is sterk aan het veranderen en ook de hypotheekrente aftrek staat al geruime tijd ernstig onder druk. Dit zorgt er voor dat veel mensen nu niet exact weten waar zij aan toe zijn. Jammer, want de hypotheekadviseur weet dat ook niet. We hebben geen van allen een glazen bol en weten alleen zeker dat de overheid alle touwtjes in handen heeft. Deze wispelturige overheid zou u eigenlijk zo veel mogelijk buiten spel moeten zetten door alles zelf in de hand te houden. Dit kunt u doen door erg goed na te denken over de consequenties van het afsluiten van bepaalde hypotheekvormen. Laat uzelf dus goed voorlichten en daag uw hypotheek adviseur uit om samen met u mee te denken in de richting van de meest ideale oplossing in uw oplossing. Zowel voor nu als in de toekomst.