Helaas is de economische en politieke periode momenteel erg zwak te noemen. Dit komt onder andere naar voren in het aantal woningen dat wordt verkocht en dus aangekocht, maar ook door de zwakke arbeidspositie van de Nederlandse burger. Toch bestaan er op hypotheekgebied een aantal vraagstukken die doorlopend belangrijk blijven. Bijvoorbeeld de maandlasten die gaan ontstaan wanneer de hypotheekrente aftrek (deels) verdwijnt maar ook het berekenen van de hypotheek bij het verplicht verlengen van de rentevastperiode wanneer de huidige periode is afgelopen.
Veel Nederlandse consumenten sluiten een hypotheek af voor een rentevast periode van 10 jaar. Dit wil zeggen dat gedurende een periode van 10 jaar, dezelfde hypotheekrente betaald wordt. Aan het einde van deze periode, zal een nieuwe afspraak met de geldverstrekker gemaakt moeten worden voor het afsluiten van een nieuwe rentevastperiode. Het nadeel van de huidige economische periode is dat de hypotheekrente op dit moment over het algemeen hoger is dan 10 jaar geleden. Overstappen naar een andere geldverstrekker is niet zo simpel meer als het altijd was. En dus worden hypotheekvormen belangrijker bij het berekenen van de hypotheek.
Het berekenen van de rentelast is vrij simpel. Het berekenen van de aflossing daarentegen wordt lastiger. Rendementen op beleggingen zijn onzekerder dan ooit en zelfs de (bank)spaarhypotheek biedt niet altijd de zekerheid die men ooit hoopte te hebben. Het zorgt er voor dat de consument nog verder op zijn hoede moet zijn.