De hypothecaire lening is een geldlening waar de eigen woning (die als hoofdverblijf dient) als onderpand voor in pand is gegeven. Dit wil zeggen dat zolang de geldlening niet volledig is afgelost, de eigen woning eigendom is van de hypotheekbank. Om dit alles correct te beschrijven wordt een akte van verpanding – ook wel de hypotheekakte genoemd – door de notaris opgemaakt. Deze hypotheekakte wordt ingeschreven in het kadaster. Op die manier is zichtbaar wie de eigenaar van de woning is en dat de woning in onderpand is gegeven.

 

Omdat de geldlening op termijn moet worden afgelost kan men kiezen uit verschillende aflosvarianten en hypotheekvormen. Door de hypotheekrente aftrek ontstaat een vreemde situatie. Consumenten kunnen de aflossing van de geldlening uitstellen tot de einddatum van de lening, meestal na 30 jaar.

 

De hypothecaire lening kan worden afgesloten bij verschillende geldverstrekkers. Deze geldverstrekkers zijn in het bezit van de vergunning afgegeven door De Nederlandsche Bank (DNB). Hiermee staan zij direct onder streng toezicht van de overheid. Dat betekent onder andere dat er geen sprake mag zijn over overcreditering en dat de geldverstrekker hiermee eigenlijk niet kan afwijken van de maximale verstrekking op basis van inkomen en onderpand.

 

Voor consumenten die een hypothecaire lening nodig hebben die voldoet aan specifieke wensen, of zelfs gedreven wordt door bepaalde omstandigheden bestaan verschillende vormen van maatwerk. Tegenwoordig is het eerder gebruikelijk dat een persoonlijke situatie van een consument niet direct past in de standaardproducten die banken en verzekeraars aanbieden. Men komt dan al snel terecht bij de maatwerkhypotheek. Vraag ernaar bij uw tussenpersoon als de tijd daar is. Het zal u veel voordeel opleveren.