Middels de hypothecaire lening wordt namelijk het vermogen geleend waarmee een woning wordt bekostigd. De hypotheek gaat samen met rente en aflossing, welke maandelijks voldaan moeten worden. Dit artikel gaat over de hybride hypotheek, een vorm van hypotheken die misschien ingewikkeld lijkt, maar wel aardig wat voordelen te bieden heeft.

 

 

Gecombineerde hypotheekvorm

Zo op het eerste gezicht mag de hybride hypotheek dan wel ingewikkeld lijken, maar wie zich verdiept in de achtergrond van deze hypotheek, zal ontdekken dat het juist om een heel gemakkelijke hypotheekvorm gaat. Dat deze hypotheekvorm bijzonder veel te bieden heeft blijkt wel uit het feit dat de hypotheek een combinatie betreft. Namelijk van de volgende hypotheken:

 

  • de spaarhypotheek;
  • de overlijdensrisicohypotheek;
  • de beleggingshypotheek.

 

 

Opzet

Aan de hand van de spaar- en beleggingsmogelijkheden van de hypotheek wordt het geld bijeen gespaard. Wanneer je dit goed doet heb je aan het eind van de looptijd voldoende geld om het volledige vermogen af te kunnen lossen. Terwijl de hypotheek loopt zul je niets aflossen, maar wel betaal je iedere maand een vast bedrag aan rente.

 

 

Beleggen en sparen

Wie aan beleggen denkt, denkt misschien ook aan de risico’s die heel normaal zijn bij een beleggingshypotheek. Ook iemand die geen of weinig risico wenst te lopen kan ook gewoon de hybride hypotheek afsluiten. Beleggen is namelijk helemaal niet verplicht en je kunt er voor kiezen om alleen te sparen en zo je geld bij elkaar te verzamelen. Kies je nu wel voor de beleggingsvorm binnen de hybride hypotheek, dan worden je premies geïnvesteerd in beleggingsfondsen, die geselecteerd zijn door de bank. Als dit goed uitpakt, kan de hypotheek je uiteindelijk meer geld opleveren dan nodig is voor de aflossing.

 

 

Hybride hypotheek, voor- en nadelen

Zoals je hebt kunnen lezen vormt de hybride hypotheek een variant met heel veel voordelen, waaronder de hypotheekrenteaftrek. Ook wordt er bij deze hypotheek altijd een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, waardoor je weet dat, in het geval van overlijden, je partner goed verzorgd achterblijft. Door haar flexibiliteit bepaal je bij deze hypotheek zelf of je gaat sparen of beleggen, of juist van allebei gebruik wenst te maken. Als je belegde vermogens veilig wil stellen, kun je het belegde geld overboeken naar je spaarrekening. Zodoende weet je van tevoren dat een deel van het geld al bijeen gespaard is en hoef je je geen zorgen te maken of het benodigde geld er is tegen de tijd dat er moet worden afgelost.

 

 

Samenvatting

Voordat je de hybride hypotheek af gaat sluiten willen we je adviseren om je verder te verdiepen in de spelregels van deze ingewikkelde en ietwat gecompliceerde hypotheekvariant. Zo voorkom je dat je te snel een keuze maakt die niet de beste optie blijkt te zijn. Een adviseur in hypotheken kan je hierbij helpen door met je in gesprek te gaan, voorbeelden te geven en te vergelijken. Op die manier weet je van tevoren het beste waar je aan toe bent, wat je kunt verwachten van de hybride hypotheek en wat de hypotheek voor jou zal gaan betekenen.