De huidige hypotheek rente is relatief laag. Wanneer we de resultaten van de hypotheekrente uit het verleden bekijken zien we dat hypotheekrente onder de 6% als relatief goedkoop gezien kan worden. De huidige hypotheekrente is onder de 6% en dus relatief goedkoop. Door de financiële crisis die vanaf 2007 de financiële markten in zijn greep heeft zijn voorwaarden, kostenberekeningen en tarieven van hypotheken een stukje minder aantrekkelijk geworden. De hypotheekbanken trekken de broekriem strakker aan, wat er voor zorgt dat hypotheekadvies steeds vaker maatwerk is en bespreekposten steeds minder doorgang kunnen vinden. Hoewel de vereisten voor het aangaan van een hypotheek zwaarder zijn geworden is de huidige hypotheek rente nog steeds aantrekkelijk te noemen.

 

 

Hypotheekrente verwachting

De hypotheekrente verwachting wordt door de ervaren hypotheekadviseurs en de hypotheekbanken regelmatig naar buiten gebracht. De hypotheekrente verwachting is gebaseerd op een combinatie van factoren waarbij een van de factoren de tariefstelling van de Europese Centrale Bank is. Overige marktomstandigheden werken ook mee bij het bepalen van de hypotheekrente verwachting. Grootbanken als ABN AMRO, Rabobank en ING brengen op regelmatige basis de hypotheekrente verwachting naar buiten. Wanneer de huidige hypotheek rente volgens uw visie te hoog is, doet u er goed aan de analyse van de hypotheekbanken aandachtig te bestuderen. Hoewel de analisten ook niet met honderd procent zekerheid kunnen zeggen wat er gaat gebeuren zijn de publicaties van de analisten wel een goede leidraad bij het voorspellen van de toekomst.

 

 

WOZ waarde

De WOZ waarde kan een belangrijke pijler zijn bij het bepalen van de hoogte van de hypotheekrente. Wanneer de WOZ waarde van de woning namelijk hoger is dan de lening kan de hypotheekbank een WOZ krediet aanbieden of zelfs een hypotheek op basis van deze WOZ waarde. De WOZ waarde wordt door de gemeente vastgesteld en is over het algemeen niet gebaseerd op de daadwerkelijke situatie in en om het pand. Dit zorgt er voor dat de WOZ waarde vaak bij de gemeente aan te vechten is. De WOZ waarde zorgt voor een extra gemeentelijke belastingheffing.

 

 

Huizenprijzen

Door de financiële crisis staan de huizenprijzen redelijk onder druk. Hoewel er nog steeds sprake is van een grote vraag wil de koper op het moment vaak minder betalen dan de vraagprijs van de woning. De huizenprijzen zijn jarenlang hoger geworden en de verwachting is dat het plafond bereikt is. Vooral starters op de woningmarkt komen niet meer in aanmerking voor een hypotheek voor de aankoop omdat de vraagprijs van de woning hoger is dan de maximale hypotheek die de koper kan krijgen.