Hoogste hypotheek

De Nederlandse consument wordt de laatste jaren steeds beter beschermd tegen de nadelige effecten van overkreditering maar ook tegen de problemen die kunnen ontstaan wanneer de consument onverhoopt zijn baan kwijtraakt of arbeidsongeschikt wordt. Bij het bepalen van de hoogste hypotheek moet zowel rekening worden gehouden met een optimistisch als een pessimistisch scenario. Op deze manier kan de consument voor zichzelf bepalen of de hoogste hypotheek in de geschetste situatie de beste en meest verantwoorde keuze is.

 

 

Bereken hypotheek

Het berekenen van een hypotheek gaat op basis van het inkomen en de waarde van de woning. Bij de berekening voor de hoogste hypotheek mag maximaal een bepaald percentage van het inkomen aan woonlast worden bereikt. Dit zorgt er voor dat bij een lage stand van de hypotheekrente meer kan worden geleend dan bij een hoge hypotheekrente. Niet alle rentetarieven kunnen worden meegenomen bij het berekenen van de hoogste hypotheek en de Nationale Hypotheek Garantie heeft zijn eigen normen en vereisten op het gebied van het berekenen van een maximale en hoogste hypotheek. Het uitgangspunt bij het bepalen van de hoogste hypotheek blijft altijd dat de consument niet in de problemen mag komen door de hypotheek die hij is aangegaan.

 

 

Hypotheekrente

De hypotheekrente is gebaseerd op de markt van vraag en aanbod. De geldverstrekker of hypotheekbank moet het mogelijk uit te lenen hypotheekgeld eerst aantrekken. Dit kan de geldverstrekker of hypotheekbank doen door langlopend spaargeld aan te trekken tegen een lager vergoeding en dit uit te lenen op de hypothekenmarkt aan huizenkopers. Het verschil tussen het aantrekken van lange termijn spaargeld en het verstrekken van kortere termijn hypotheekgeld heeft betrekking is de winst voor de geldverstrekker of hypotheekbank. Binnen deze winst zijn onder andere een commerciƫle opslag, een risico opslag en een topopslag verwerkt.

 

 

Deskundig financieel advies

De hoogste hypotheek kan bij een deskundig financieel adviseur worden berekend. Een deskundig financieel adviseur met als specialisatie hypotheken wordt een hypotheekadviseur genoemd. De hypotheekadviseur kan op basis van de beschikbaar zijnde hypotheek advies software verschillende berekeningen voor de klant maken. Met deze berekeningen kan de consument kiezen welke maandlast en welk risicoprofiel optimaal bij elkaar passen. Voor deskundig financieel advies kunt u contact opnemen met een erkend hypotheekadviseur.