In het verleden ontstonden verschillende hypotheekvormen waarbij rente werd versleuteld in kosten. Deze hypotheekvorm werd duur omdat de belastingdienst niet mee wilde gaan in de aftrekbaarheid van deze kosten. Het maakte daarmee de hypotheek onnodig en onrealistisch ‘scheef’. Wanneer er immers geen hypotheekrente aftrek mogelijk is, wordt de bruto maandlasten gelijk aan de netto maandlast. Dit is voor niemand wenselijk. Ook niet voor Moslims die vanuit geloofsovertuiging kiezen voor de Halal hypotheek.

 

Met de komst van de verscherpte hypotheekregels op het gebied van aftrekbaarheid van de rente en versneld aflossen, staat de deur naar een juist opgezette Halal hypotheek weer op een kier. Het is slechts een kwestie van tijd voordat er een echte Halal hypotheek ontstaat die echt bruikbaar is voor Moslims. Tot die tijd is de Moslim aangewezen op de traditionele en al bekende hypotheekvormen. Maar het loont zeker de tijd en moeite, om uit te kijken naar de nieuwe hypotheekvorm.

 

Omdat de Halal hypotheek een zeer specifieke hypotheekvorm is met eigen kenmerken en inhoudelijke achtergronden, is het verstandig hypotheekadvies in te winnen over deze hypotheekvorm bij de financieel adviseur die op de hoogte is van de leefregels van de Moslim. Dit maakt het bespreken van de voorwaarden een stuk makkelijker.