Of u nu een starter bent of al een huis hebt, iedereen heeft vragen over de gevolgen van de beperking op de hypotheekrenteaftrek. Want wat zijn de gevolgen voor uw eigen situatie?

 

Waarmee moet u rekening houden? Is het beter te wachten met kopen of moet u juist snel een woning kopen? Iedere situatie is uniek, dus een advies op maat kunnen we u op deze site niet geven. Wel zijn een aantal van de meest gestelde vragen die we krijgen op een rij gezet.

 

U hebt net een huis gekocht en een hypotheek afgesloten. Kunt u straks de maandlasten nog betalen als hypotheekrenteaftrek niet meer mogelijk is?

 

Als de hypotheekrenteaftrek in één keer wordt afgeschaft, is de kans heel groot dat een groot deel van de woningbezitters in betalingsproblemen komen. De kans hierop is overigens klein. Bij de meeste plannen is sprake van een overgangsregeling waarbij de renteaftrek langzaam wordt afgeschaft.

 

U heeft net een huis gekocht. Daalt de waarde van uw huis als de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen?

 

Ook hier geldt dat als de hypotheekrenteaftrek in één keer afgeschaft wordt, de nadelige gevolgen groot zijn. Een scherpe daling in de huizenprijzen of een neergaande economie kunnen het gevolg zijn.

 

Ik wil binnenkort een huis gaan kopen. Moet ik dat zo snel mogelijk doen?

 

Als u per vandaag een huis koopt profiteert u nog maximaal van de hypotheekrenteaftrek zoals die nu geldt. Eventuele aanpassingen in de toekomst zullen waarschijnlijk gaan gelden voor de nieuwe hypotheken die vanaf dat moment afgesloten worden. Of bestaande hypotheken buiten schot blijft is nog onduidelijk.

 

Ik ben starter op de woningmarkt en kan nu geen huis kopen. Gaat dat veranderen als de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen?

 

Door snel of drastisch in te grijpen in de hypotheekrenteaftrek kunnen veel eigenwoningbezitters in de problemen komen. De netto maandlasten worden dan hoger. De verwachting is dan dat de huizenprijzen scherp zullen dalen.

 

Als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt of afgeschaft, worden de mensen die al een eigen woning hebben dan ontzien?

 

Een aantal politieke partijen heeft als standpunt dat er een overgangsregeling moet komen voor bestaande hypotheken. Dat betekent dat de kans groot is dat ook bestaande huizenbezitters te maken krijgen met een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Hoe dat zal gaan is onduidelijk.

 

Hoeveel ga ik er op achteruit als de aftrek wordt afgeschaft?

 

Dit is voor iedereen natuurlijk een heel belangrijke vraag. En het is ook meteen de meest lastige om te beantwoorden, omdat ieders situatie anders is. Uw salaris, de hoogte van uw hypotheek, het type hypotheek dat u hebt, de rente die u betaalt; ze hebben allemaal invloed op de impact die het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek heeft.