De generatiehypotheek als antwoord op het afschaffen van de hypotheekrente aftrek

Het afschaffen van de hypotheekrente aftrek is al langere tijd een onderwerp van discussie. De situatie in Nederland met allerlei fiscale voordeeltjes is niet meer houdbaar. Men kan zich afvragen of dit niet grotendeels te maken heeft met het uitgavenpatroon van de overheid, maar daar lijkt het grote publiek zich niet van bewust.

Met het verdwijnen van de hypotheekrente aftrek, hoewel het nog niet zover is kan men er donder op zeggen dat dit in de nabije toekomst zeker zal gebeuren, ontstaat er een situatie waarbij de woningkoper een groter deel van zijn (of haar) netto besteedbaar inkomen moet afstaan aan de geldverstrekker om zo zijn eigenwoningbezit te garanderen.

 

De generatiehypotheek is een nieuw soort hypotheek waarbij op fiscaal vriendelijke wijze vermogen overgaat van (groot)ouders op (klein)kinderen. Het is een manier die ervoor kan zorgen dat zowel het besteedbaar inkomen verhoogd kan worden, maar ook de maandelijkse lasten verlaagd kan worden. In een nog ander geval kan de inbreng van de (groot) ouders zorgen voor een jaarlijkse en structurele verlaging van de hypotheekschuld door een directe schenking te doen.