Maar voordat u denkt dat hiermee de wereld openstaat voor tophypotheken en andere maximale verstrekkingen is het noodzakelijk de explaintoets nader toe te lichten. Deze explaintoets is aan verschillende voorwaarden en strenge eisen verbonden. Verwacht er dus niet te veel van.

 

Wanneer een hypotheek nét niet door de voorwaarden heen komt zijn er mogelijkheden om aan de geldverstrekker uit te leggen waarom u vindt dat de hypothecaire geldlening wel doorgang moet vinden. Deze uitleg moet voorzien worden van verschillende bewijsstukken. Het is dus volstrekt onvoldoende een motivering te 'schrijven'.

 

De motivering moet inhoudelijk betrekking hebben op een combinatie van vier onderdelen. Deze onderdelen hebben betrekking op inkomen, betalingsverleden, eigen vermogen en opleiding. Alles met als doel risico uit te sluiten en aan te tonen dat er geen enkele reden zou zijn de hypotheek niet te verstrekken.

 

Een van de aanvullende voorwaarden waar veel van de geldverstrekkers erg gelukkig van worden is als het deel van de lening dat teveel wordt geleend versneld via een lineair of annuïteitenschema wordt terugbetaald. Het kan dat een interessante geste zijn wanneer u dit zelf in de aanvraag al voorstelt.

 

De hypotheek waarvoor een explaintoets nodig is kan niet door iedere geldverstrekker wordt aangeboden. Dit heeft voornamelijk te maken met het beleid dat de geldverstrekker voert. U kunt samen met uw financieel adviseur bekijken welke geldverstrekker voor u de beste mogelijkheden biedt. Hou er rekening mee dat de explaintoets nimmer een garantie kan zijn dat de hypothecaire geldlening wordt goedgekeurd.