Het volledig aflossen van de hypotheek zorgt ervoor dat de grootste maandlast in ieder geval is verdwenen. En dat is op zich een prettig gevoel. Maar met de steeds verder dalende woningprijzen zorgt het aflossen van de hypotheek ook voor een situatie waar het vermogen steeds verder krimpt. Hoe dit in de toekomst allemaal verder zal gaan is een groot raadsel. Feit is en blijft dat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink in waarde zijn gedaald.

 

In het verleden was het mogelijk de woning te belenen. Bijvoorbeeld in de vorm van een krediethypotheek of een opeethypotheek. Het is echter geen garantie dat in de toekomst deze hypotheekvormen nog steeds zullen bestaan en dat vermogen ‘uit de stenen’ gehaald kan worden. Ook kan het zomaar zijn dat de overheid het eigenwoningbezit zal gaan belasten omdat er wederom tekorten ontstaan in de begroting.

 

Wanneer u overweegt de hypotheek af te lossen is het verstandig eens te kijken of een andere hypotheekvorm niet beter bij uw wensen past. Bijvoorbeeld de variabele rente hypotheek waarbij de rentelast gebaseerd is op de maandelijks vastgestelde Euriborrente. Tijdens de renteperiode plaatst u uw vermogen op een spaarrekening die een hoger nettorendement oplevert dan de netto rentekosten voor de hypotheek.