Een aantal jaar geleden vertrokken veel Nederlanders naar het buitenland met als doel een vakantiehuisje te kopen. In landen als Frankrijk, Spanje, Portugal en Turkije was het mogelijk om voor vrij weinig een leuk vakantiehuisje te bemachtigen. Maar daar moest wel een hypotheek voor worden afgesloten.

 

 

Huizen en hypotheken

Wie in Nederland een huis koopt zal snel te maken krijgen met hypotheken. Een hypotheek is ook een vorm van leningen waarbij voldoende geld geleend wordt om een huis van te kunnen betalen. Maar welke stappen zul je moeten zetten als je een huis wil kopen in het buitenland? Gebruik je daar een hypotheek voor of een andere vorm van lenen en kun je die dan gewoon hier afsluiten, of moet dat in het betreffende land? Door middel van dit artikel informeren we je over de stappen die je moet zetten om met succes een hypotheek in het buitenland af te sluiten.

 

 

Lening

Met betrekking tot het kopen van een huis zijn er veel verschillen tussen Nederland en het buitenland. De prijzen van huizen alleen al zijn in Nederland vaak een stuk hoger dan de huizenprijzen in het buitenland. Toch geldt over het algemeen wel dat bij het kopen van een woning een leenvorm wordt afgesloten. Normaal gesproken is dit in het buitenland niet veel anders, al kunnen de regels en voorwaarden wel van elkaar verschillen. In sommige landen kun je de hypotheek prima in het thuisland afsluiten, maar in andere landen zul je wel met de eigen bank aan tafel moeten.

 

 

Nederlandse hypotheek op andere bodem

Een aantal banken in Nederland biedt ook leningen aan voor mensen die een huis willen kopen in een ander land. Hier gaat het om leningen en hypotheken die gericht zijn op Nederlandse voorwaarden en slechts bij een paar landen mogelijk zijn. Zo kun je momenteel in Luxemburg, België, Duitsland, Spanje en Frankrijk een Nederlandse hypotheek afsluiten. De verwachting is dat dit in de toekomst in meer landen mogelijk zal zijn. De laatste jaren is er een grote vraag naar huizen in het buitenland, waardoor de markt in hypotheken gedwongen zal worden zich aan te passen.

 

 

Buitenlandse hypotheek?

Behalve de Nederlandse hypotheken kun je natuurlijk ook kiezen voor een hypotheek die wordt aangeboden door een buitenlandse bank. Door de invoering van de euro is het in Europese landen steeds makkelijker geworden om een hypotheek te nemen die vergelijkbaar is met de hypotheken in ons eigen land. Tevens heb je in veel van deze landen met lage rentetarieven te maken waardoor de maandlasten ook laag blijven. Door de professionele samenwerking tussen buitenlandse banken in Europa is het risico minder groot als je zaken doet met een bank in het buitenland. Het is wel handig om in Nederland te informeren naar de regels, eisen en voorwaarden die in het buitenland gesteld worden aan de hypotheek.

 

 

Regelen in het buitenland

Omdat in de meeste Europese landen gewoon Engels wordt gesproken is het niet heel lastig om een hypotheek te nemen in het buitenland. Professionele banken en bedrijven zullen je dan ook zeker willen helpen bij het doorlopen van het proces. Maar als je het wel fijn vindt dat er nog iemand anders mee kijkt kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een hypotheekexpert in Nederland. Zo’n iemand kan natuurlijk veel meer voor je betekenen en je tevens behoeden voor een valkuil. Zodoende zul je van tevoren weten dat je hypotheek in het buitenland op correcte wijze zal worden afgesloten, zodat je je daar geen zorgen om hoeft te maken.