Ondernemers zien vaak hun onderneming als toekomstig pensioen. De verkoop van de onderneming moet voldoende opleveren om de rest van het leven mee te financieren. De afgelopen crisis heeft echter laten zien dat dit niet altijd mogelijk is. En dat maakt alternatieve 'spaarpotjes' noodzakelijk en goed voor de risicospreiding.

 

De beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waar de beleggingsrekening of beleggingsverzekering gekoppeld is aan het (verplicht) aflossen van, in de meeste gevallen, een deel van de hypotheek. Dit zorgt er dus voor dat er in ieder geval een deel aan kapitaal opbouw wordt gedaan. De ondernemer realiseert zich niet altijd dat de hypotheek aan het einde van de dertig jaarsperiode moet worden afgelost en dat verkoop van de woning niet altijd voorspelbaar een positief rendement oplevert.

 

Met de beleggingshypotheek kan de ondernemer dus - wanneer een doordacht beleggingsprofiel is opgesteld - in ieder geval een deel van het pensioen veiligstellen. Het is daarnaast een relatief interessant gegeven dat de ondernemer zich niet ook nog eens moet bezighouden met het verdienen van inkomen om de hypotheek af te lossen. De ondernemer kan zich met deze hypotheekvorm focussen op het opbouwen van een gezonde onderneming, terwijl hij weet dat de toekomst er door een spreiding van zijn inkomen nog steeds goed uitziet.